Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto na svetskoj listi

Vikipedija na srpskom našla se na prvom mestu po doprinosu poverljivosti članaka na internet encioklopediji zahvaljujući globalnoj kampanji uređivanja referenci #1Lib1Ref – jedan bibliotekar, jedna referenca.

Urednici Vikipedije, njih 28, stavilo je 11.984 referenci u članke u kojima su falile.

Od 2016. je počela svake godine da se sprovodi kampanja uređivanja referenci u cilju povećanja pouzdanosti i poverljivosti članaka na onlajn enciklopediji.

Kampanja je zaslužna za dodavanje novih i proverenih izvora podataka. Na taj način poboljšana je pouzdanost Vikipedije.

,,Internet enciklopedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne“, navela je Vikipedija Srbija u saopštenju.

Najviše unetih referenci

Za najboljeg urednika kampanje je proglašena srpska učesnica Nikolina Šepić koja je unela više od 5.600 referenci. Takođe, četiri urednika Vikipedije na srpskom su se našli među 10 najboljih urednika kampanje.

Onlajn enciklopedija na srpskom jeziku je četvrtu godinu zaredom zauzela prvo mesto budući da je zabeležila najviše unetih referenci. Posle Vikipedije na srpskom je Vikipedija na makedonskom sa unetih 4.248 referenci i na indonežanskom sa 3.440 unetih referenci.

Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji poslednjih sedam godina. Od tada je dodato više od 57.000 referenci u članke.

Učestvovala je u kampanji dodavanja referenci na Vikipediji #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) i pritom sarađivala sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković” i Vikimedijinom zajednicom Republike Srpske.

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2024. godine. U nju su bili uključeni bibliotekari i drugi zainteresovani ljudi. Vikimedija Srbije je takođe globalni koordinator kampanje.

Izvor teksta: bizlife.rs
Izvor fitigrafije: pixabay

Prijava na newsletter

Pročitajte još: