OpenAI predstavio novi model ChatGPT-4o: Moći će da učestvuje u razgovoru u realnom vremenu

Nova verzija ChatGpt

OpenAI je u ponedeljak najavio svoj najnoviji veliki jezički model sa veštačkom inteligencijom za koji kaže da će učiniti ChatGPT pametnijim i lakšim za korišćenje.

Novi model, nazvan GPT-4o, je ažuriranje prethodnog modela GPT-4 kompanije, koji je lansiran pre nešto više od godinu dana. Model će biti dostupan korisnicima koji nisu platili uslugu, što znači da će svako imati pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI preko ChatGPT-a.

Na osnovu demonstracije kompanije u ponedeljak, GPT-4o će efektivno pretvoriti ChatGPT u digitalnog ličnog asistenta koji može da se uključi u razgovore u realnom vremenu. Takođe će moći da komunicira koristeći tekst i „vid“, što znači da može da vidi snimke ekrana, fotografije, dokumente ili grafikone, koje su korisnici postavili, i da razgovara o njima.

Direktorka za tehnologiju OpenAI-a Mira Murati rekla je da će ažurirana verzija ChatGPT-a sada imati i memorijske mogućnosti, što znači da može da uči iz prethodnih razgovora sa korisnicima i prevodi u realnom vremenu.

„Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak napred kada je reč o jednostavnosti korišćenja. Ova interakcija postaje mnogo prirodnija i daleko, daleko lakša“, rekao je Murati tokom obraćanja uživo iz sedišta kompanije u San Francisku.

Konkurencija

Nova verzija ChatGPT-a se pojavila u trenutku kada OpenAI nastoji da ostane ispred rastuće konkurencije u trci u ,,naoružanju“ sa veštačkom inteligencijom. Rivali, uključujući Google i Meta, rade na izgradnji sve moćnijih modela velikih jezika koji pokreću chat-botove i koji se mogu koristiti za uvođenje AI tehnologije u razne druge proizvode.

OpenAI događaj je organizovan jedan dan uoči Google-ove godišnje I/O konferencije za programere, na kojoj se očekuje da će objaviti ažuriranja svog Gemini AI modela, piše CNN. Kao i novi GPT-4o, Google Gemini je takođe multimodalan, što znači da može da tumači i generiše tekst, slike i audio. OpenAI-ovo ažuriranje takođe dolazi uoči očekivanih najava od Apple-a na  svetskoj konferenciji programera sledećeg meseca. Na njoj se očekuje otkrivanje novih načina uključivanja AI u sledeća izdanja iPhone-a ili iOS-a.

U međuvremenu, najnovije GPT izdanje moglo bi da bude veoma korisno za Microsoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI da ugradi svoju AI tehnologiju u Microsoft-ove proizvode.

Info:BIZLifePrijava na newsletter

Pročitajte još: