Najavljuju novu eru za Apple: Kakve novine mogu da očekuju korisnici?

ovu eru za Apple
Apple, Iphone

OpenAI

Očekuje se da će kompanija Apple na godišnjoj svetskoj konferenciji programera koja počinje u ponedeljak objaviti partnerstvo sa tvorcem ChatGPT-ja, kompanijom OpenAI, i predstaviti prvu seriju generativnih AI alata koji dolaze u mobilni operativni sistem.

Veliki akcenat na veštačku inteligenciju mogao bi da podstakne rast prodaje i usluga iPhone-a u godinama koje dolaze, pošto korisnici sada duže čekaju da nadograde svoje uređaje, a nesigurno ekonomsko okruženje opterećuje potrošače, posebno u Kini. Kompanija se takođe suočava sa regulatornom kontrolom u Vašingtonu, a proizvođač čipova Nvidia ju je ove nedelje proglasio drugom po veličini javnom kompanijom u SAD.

„Vidimo generativnu veštačku inteligenciju kao ključnu priliku za sve naše proizvode i verujemo da imamo prednosti koje nas tu izdvajaju“, rekao je izvršni direktor Apple-a Tim Kuk, napominjući da će kompanija objaviti vesti za „naredne nedelje”.

Apple nije uvek prvi koji usvaja i integriše nove tehnologije – obično istražuje, razvija i ima za cilj da usavrši novu tehnologiju godinama pre nego što je uključi u nove proizvode. Međutim, brzina kojom svet usvaja generativnu veštačku inteligenciju je možda ubrzao potrebu kompanije da ima pametni telefon sa najsavremenijom tehnologijom.

Prema analitičaru Denu Ajvsu, kompanija se potpuno posvetila veštačkoj inteligenciji i ,,otvoriće novu eru za Apple“, koja će imati dugoročan uticaj na proizvode i usluge.

Očekuje se da će Apple svoju inicijativu za veštačku inteligenciju da nazove „Apple Intelligence“ i učiniće je opcionalnom. Za to će biti potreban iPhone 15 Pro ili uređaj sa M1 čipom ili novijim, prema novom izveštaju Bloomberga, piše CNN.

Možda najočigledniji način na koji bi Apple mogao da prihvati generativnu veštačku inteligenciju – živahni oblik veštačke inteligencije koja može da pruži promišljene i temeljne odgovore na pitanja – jeste preko Siri, virtuelnog asistenta kompanije. Integracija sa OpenAI-jevim najnovijim ChatGPT-4o modelom mogla bi da unapredi Siri pretvaranjem ove funkcije u iPhone chatbot.

Ovo bi moglo da omogući Siri da obavlja određene zadatke kao što je prisećanje na sliku napravljenu pre mnogo godina na uređaju ili odgovaranje na detaljna pitanja o vremenu, vestima ili trivijalnosti. Vremenom bi mogao da nauči preferencije korisnika, pa čak i ličnost, i da reaguje u skladu sa tim.

Gledajući kako su konkurenti već uveli generativne alate, funkcije za iPhone zasnovane na veštačkoj inteligenciji takođe bi verovatno mogle da pomognu korisnicima da sastavljaju e-poruke ili da postave informacije na ekran uređaja pokretom prsta. Takođe će se verovatno automatski i neprimetno prilagođavati korisnicima, na osnovu glasa, zvuka i jezika, zajedno sa slikama i kontekstualnim signalima.

To bi takođe moglo da znači promene za ceo Apple-ov ekosistem – ugrađivanjem veštačke inteligencije u aplikacije, kao što su Apple Maps, iMovie i iPhoto. Neki analitičari očekuju da će Apple objaviti alate za programere brendova i proizvođače aplikacija za stvaranje novih iskustava.

Ris Hajden, viši analitičar u ABI Research-u, rekao je da očekuje da će demonstracije tokom događaja naglasiti tačke u kojima AI uređaju donosi dodatnu vrednost. On takođe veruje da će Apple potrošiti vreme na iznošenje svoje dugoročne vizije.

„AI će sve više biti temelj celokupnog strateškog fokusa kompanije Apple, tako da će naglasiti napore u istraživanju i razvoju, očekivane investicije i akvizicije koje je kompanija učinila da podrži predlog“, rekao je on.

U proleće, Apple je navodno razgovarao o mogućnostima partnerstva sa OpenAI i Google-om za pokretanje svojih AI alata. Ali sada se veruje da je kompanija potpisala ugovor sa kreatorom ChatGPT-a, partnerstvo koje bi Apple mogao da razradi tokom uvodne reči u ponedeljak.

„Ako je OpenAI odgovoran za Apple-ove AI sposobnosti, očekivao bih zvaničnu najavu partnerstva jer potrošači i preduzeća žele da razumeju propise i pravila, kao i kako se njihovi podaci koriste“, rekao je Hejden.

Iako bi partnerstvo dalo kompaniji prekopotreban podsticaj za inovacije, ono bi takođe moglo da ometa Apple-ovu kontrolu nad razvojem proizvoda i nad pravilima i propisima o prikupljanju podataka i privatnosti, rekao je Hejden.

Povezivanje Apple-a sa kompanijom i tehnologijom koje tek treba da zadobiju poverenje javnosti moglo bi da predstavlja određene rizike za Apple. OpenAI se i dalje suočava sa kritikama zbog nekih svojih praksi. Ove nedelje, grupa sadašnjih i bivših zaposlenih u OpenAI zahtevala je da kompanije za veštačku inteligenciju budu daleko transparentnije u vezi sa „ozbiljnim AI rizicima“ i da štite zaposlene koji izražavaju zabrinutost u vezi sa tehnologijom koju grade.

Grupa je pozvala kompanije koje rade sa veštačkom inteligencijom da neguju „kulturu otvorene kritike“ koja pozdravlja, a ne kažnjava ljude koji govore o svojim brigama, posebno kada se regulativa bori da uhvati korak sa tehnologijom koja brzo napreduje.

Info:BIZlife

Prijava na newsletter

Pročitajte još: