GPT-4 bolje od ljudi „pogađa“ finansijske rezultate kompanija

gpt 4

Nedavno istraživanje je otkrilo da GPT-4, napredna veštačka inteligencija koju je razvio OpenAI, može preciznije predvideti finansijske rezultate kompanija nego ljudski analitičari.

Studija je obuhvatila analizu standardizovanih finansijskih izveštaja, pažljivo „prečišćenih“ od imena kompanija i datuma, kako bi se izbeglo oslanjanje na prethodno znanje.

Koristeći podatke iz Compustat baze, od 1968. do 2021. godine, istraživači su uporedili performanse GPT-4 sa predviđanjima ljudskih analitičara iz IBES baze podataka.

Rezultati su pokazali da je GPT-4 postigao tačnost od 60,35 odsto, znatno više u poređenju sa 52,71odsto ljudskih analitičara, piše Business Today.

Ključni deo studije bio je testiranje GPT-4 bez dodatnih tekstualnih informacija, kao što su, na primer, izjave direktora korporacija.

Ovo je omogućilo istraživačima da provere da li AI može da analizira i tumači samo numeričke podatke.

Ispostavilo se da je GPT-4, uz pomoć specijalnih upita koji ga vode kroz analizu, uspešno analizirao trendove, izračunavao finansijske pokazatelje i sintetisao informacije.

Jedna od prednosti GPT-4 je bila njegova sposobnost da precizno analizira situacije u kojima ljudski analitičari obično imaju poteškoća, kao što su male kompanije ili one sa (još uvek) nepredvidivim zaradama.

Iako AI nadmašuje ljudske analitičare u određenim aspektima, istraživači su naglasili da ljudski analitičari i dalje igraju značajnu ulogu, posebno kada imaju više vremena za obradu informacija.

Kombinacija uvida AI modela i ljudskih analitičara dovela je do najpreciznijih predviđanja.

U poređenju sa naprednim modelima mašinskog učenja, poput veštačkih neuronskih mreža, performanse GPT-4 su bile slične. U nekim slučajevima, GPT-4 je čak nadmašio ove specijalizovane modele.

Praktične posledice ovih nalaza su značajne. GPT-4 može pomoći analitičarima da brže i preciznije predviđaju performanse kompanija, što bi moglo ubrzati proces finansijske analize i povećati pouzdanost predviđanja.Prijava na newsletter

Pročitajte još: