Obveznike e-faktura očekuje nova obaveza od 1. jula

Sprovođenje Zakona o izdavanju elektronskih faktura, kada je poslovanje između privatnih firmi i javnog sektora u pitanju, počelo je 1. maj 2022. godine, a od 1. jula privatne firme obveznice PDV-a su u obavezi da primaju i čuvaju e-fakture.

Sprovođenje Zakona o izdavanju elektronskih faktura, kada je poslovanje između privatnih firmi i javnog sektora u pitanju, počelo je 1. maj 2022. godine, a od 1. jula privatne firme obveznice PDV-a su u obavezi da primaju i čuvaju e-fakture.

Primanje i čuvanje e-faktura

Dakle, ako je i vaša firma obveznik PDV-a, a koja sarađuje sa javnim institucijama, od 1. jula ste u obavezi da primate i čuvate elektronske fakture dobijene od strane državnih institucija i i drugih pravnih lica i preduzetnika koji su odlučili da počnu da šalju elektronske fakture drugim subjektima.

A da bi mogli da čuvate i primate elektronske fakture morate ispuniti i jedan preduslov. Naime, u obavezi ste da otvorite korisnički nalog na Sistemu elektronskih faktura (SEF).

Ispod je link zvaničnog sajta Ministarstva finansija sa video uputstvima – otvaranje naloga za subjekte privatnog sektora kao i korisnička uputstva.

https://www.efaktura.gov.rs/tekst/353/video-uputstva.php

Na ovom linku, takođe se dodatno mogu video korisna video uputstva – vebinari u vezi sa registracijom, dodeljivanjem ovlašćenja, najčešće postavljenim pitanjima/odgovorima, korišćenjem SEF-a i novim funkcionalnostima itd.

https://www.efaktura.gov.rs/tekst/345/vebinari.php

Kako da se prijaviti na SEF

Boško Marinković, ekspert za digitalizaciju i online siteme u Viziji, objašnjava da vam je za prijavu na SEF neophodan pre svega elektronski sertifikat zakonskog zastupnika.

“Računar sa kojeg se registrujete mora imati čitač za elektronski sertifikat, ali i instaliran neophodni softver koji je predviđen od strane registracionog tela koje je sertifikat izdalo(MUP, JP Pošta, Halcom, Privredna komora…),” objašnjava Marinković.

On je takođe apelovao i na sve obeveznike da do 30. juna otvore nalog, kako ne bi bili izloženi poreskom riziku i prekršaju za koji je Zakonom propisana kaznena odredba.

Čuvanje i primanje e-faktura kada firme nisu u sistemu PDV-a

Poreska savetnica Vizije, Zorana Stojiljković, kaže da se u poslednje vreme često susreće sa pitanjem: “Ako naša kompanija nije u sistemu PDV-a, da li moramo biti registrovani na SEF i da li imamo obavezu čuvanju e-faktura?”

Kako Stojiljkovićeva kaže, one firme koje nisu u sistemu PDV-a, nemaju obavezu primanja elektronskih faktura, pa samim tim nisu u obavezi da se registriju na SEF.

“Na privatne subjekte koji nisu u sistemu PDV-a, ova nova obaveza ne utiče. Ono što firme koje nisu u sistemu PDV-a ne smeju izgubiti iz vida, jeste da kada izdaju fakturu subjektima javnog sektora mogu je registrovati na CRF samo preko SEF, pošto mu više ne mogu pristupiti direktno. Prema trenutno važećim propisima time postaju dobrovoljni korisnici SEF-a, a to znaći da su u obavezi da od 1. jula primaju elektronske fakture od drugih subjekat,” istakla je poreska savetnica.

U nedeljama iza nas donete su i određene izmene i dopune Zakona o elektrnskim fakturama o kojima više možete pročitati na linkovima ispod:

1.Hitne ispravke u sistemu e-faktura
2.Dopune za pravilnika o PDV-u reguliše e-fakture

Prijava na newsletter

Pročitajte još: