Za neka od najtraženijih zanimanja kod nas i u svetu školujte se u Novom Sadu

NULL

Poslovi koji su, prema mnogim istraživanjima, poslednjih godina, a tendencija će i ubuduće biti takva, najtraženiji su iz oblasti IT, administracije, mašinstva, elektrotehnike i trgovine/prodaje. Ovaj trend u potražnji Nacionalna služba za zapošljavanje u Srbiji beleži godinama unazad. Prema podacima NSZ, najtraženiji su programeri i elektroinženjeri, koji su i dobro plaćeni kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

Za ovim poslovima postoji velika potražnja i u inostranstvu, i gotovo da ne postoji osoba sa ovim zvanjem, a da je bez posla. Posао, osim ovih zanimanja, najlakše dobijaju inženjeri elektrotehnike, stručnjaci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, kao i matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, diplomirani farmaceuti i stručnjaci za finansije.

Prema spisku popularnih veština utvrđenim na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i podataka sajta za traženje posla i zaposlenih HeadHunter među prvih pet su zanimanja u sferi IT-tehnologija i kreativni dizajneri.

Ukoliko se dvoumite šta da studirate nećete zažaliti ukoliko se odlučite za neka od pomenutih zanimanja. Znanja potrebna za većinu najtraženijih zanimanja možete steći na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu.

U ovoj školi raspisan je konkurs za upis studenata na osnovne i master studije. Na osnovnim studijama moguće je konkurisati za deset akreditovanih studijskih programa, a na master studijama za programe Inženjerstvo zaštite i Informacione tehnologije.

Preko šest decenija, sa nesmanjenim žarom, dočekujemo nove generacije učenika, uvek se trudeći da pratimo savremene trendove i potrebe naših budućih studenta da se obrazuju u skladu sa njihovim interesovanjima i zahtevima tržišta – kaže dr Saša Spaić, profesor, pomoćnik direktora za nastavu.

Smer za globalno najtraženije zanimanje iz oblasti informacionih tehnologija zastupljen je na osnovnim i master studijama. Među studijskim programima su i još neki sa kojima je moguće vrlo brzo naći zaposlenje.

Veb dizajn omogućava znanja izrade veb stranica, koje će svojom funkcionalnošću i estetikom klijenta učiniti prepoznatljivim u odnosu na konkurenciju. Grafičko inženjerstvo i dizajn prepoznatljivost nudi kroz izradu i vizuelni identitet grafičkog proizvoda, dok je smer Dizajn industrijskih proizvoda baziran na izgledu i ergonomiji proizvoda upotrebne vrednosti – objašnjava dr Spaić.

Potrebe za inženjerima koji su završili studijske programe Mašinsko inženjerstvoElektrotehnikaDrumski saobraćaj, je, prema rečima dr Spaića, uvek velika, kako u Srbiji, tako i u Evropskoj uniji, o čemu svedoči stalni odliv kadrova ove vrste.

Studijski programi Zaštita od katastrofalnih događaja i požaraZaštita na radu i Zaštita životne sredine uvek izazivaju veliko interesovanje kod budućih studenata.

Ovi studijski programi bave se temama i veštinama kao što su sistem zaštite od požara stambenih, poslovnih, ugostiteljskih i javnih objekata, kao i katastrofalnih događaja – poplave, suše, snežni nanosi, zemljotresi, …Ovi programi se bave i  upravljanjem mehaničkim, električnim, fizičkim, hemijskim, biološkim i drugim opasnostima i štetnostima na radnom mestu i u radnoj okolini, kvalitetom vazduha, vode i zemljišta, održivim razvojem i ublažavanje posledica klimatskih promena.  Nastavak usavršavanja u oblasti objedinjene zaštite nudi master studijski program Inženjerstvo zaštite – navodi dr Spaić.

Studijski programi ove škole obezbeđuju kadrove za koje postoji potreba na tržištu. To su zanimanja koja su dobro plaćena, a daju i mogućnost frilensinga (freelance). Strukovno obrazovanje omogućava brzo uključivanje u radni proces i veliku prilagodljivost stvarnim potrebama u kratkom vremenskom periodu.

Sve potrebne informacije za studiranje na ovoj školi možete naći ovde.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: