Udruživanje evropskih privrednih komora, (o)kretanje ka institucijama Srbije

Prošle nedelje je 13 evropskih poslovnih udruženja i bilateralnih privrednih komora osnovalo Savet evropskih poslovnih udruženja i komora. Zajedno će predstavljati preko 2.000 kompanija u 16 ​​zemalja, a proklamovani cilj im je, između ostalog, da „objedine i promovišu interese u oblasti razvoja privrede i konkurencije“. Čemu služi ova inicijativa, kada inostrane kompanije već imaju svoje pojedinačn komore? 

„Osnivanje Saveta kao i sama inicijativa potekla je od vrlo konkretnih planova i ideja, koje za cilj imaju kako unapređenje naše međusobne saradnje tako i čitavog niza zajedničkih aktivnosti na unapređenju privrednog ambijenta u Srbiji, rešavanje praktičnih pitanja sa kojima se susreću privrednici, daljeg unapređenja dijaloga sa nadležnim državnim institucijama… Takođe, ne manje bitno, vrlo smo raspoloženi da delimo i naša iskustva u procesu harmonizacije standarda i propisa sa najvišim evropskim standardima što će, lično verujem, biti od velike koristi srpskim firmama“, kaže Milan Brković iz Poljsko-srpske privredne komore.

Marija Radulović, predsednica Hrvatskog poslovnog kluba, dodatno pojašnjava da su ciljevi osnivanja (n)ovog Saveta: Dalji razvoj i podrška unapređenja pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija, lokalnih i međunarodnih, koje posluju u Srbiji.

Dodatno cilj je i da se još razvije investiciona atraktivnost Srbije, ali i unapređenje trgovinskih odnosa između tih zemalja i Srbije, razmena iskustva i informacija o tome kako uspešno poslovati u Srbiji u potpunosti u skladu sa srpskim, EU, međunarodnim i nacionalnim pravom i propisima naših zemalja, ali i da podrže i ohrabre srpske kompanije i olakšaju im pristup tržištu EU.

S obzirom da većina zemalja koje posluju u Srbiji ima svoje pojedinačne privredne komore ili klubove, nameće se pitanje zašto se i kako došlo na ideju udruživanja.

„Naravno da ima značaja za nas kao pojedinačnu komoru, jer udruživanjem svih evropskih komora može da se čuje glas i učine pomeranja ka institucijama (Srbije),“ objašnjava Radulović.

Prateći naše zajedničke ciljne komore i poslovna udruženja će da zastupa, promoviše i štiti zajedničke ekonomske i poslovne interese članova privrednih udruženja i komora u Srbiji, organizuju zajedničke događaje, okrugle stolove, seminare ili vebinare, a samim tim i kreiraju mogućnosti umrežavanja, rekla je ona.

„Razume se da je izvestan stepen saradnje izmedju bilateralnih komora postojao i ranije ali sada, formiranjem Saveta, ta saradnja se podiže na značajno viši nivo i to kako naša međusobna saradnja tako i saradnja sa svim drugim zainteresovanim stranama, posebno medijima“, kaže Brković.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić istakao je otvorenost Saveta za pristupanje i drugih evropskih komora. Ambasada Nemačke u Beogradu biće počasni član Saveta.

Memorandum o osnivanju Saveta potpisale su sledeće organizacije: Belgijsko-sprska poslovna asocijacija, Konfindustria Srbijom, Hrvatski poslovni klub, Francusko-srpska privredna komora, Britansko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije, Italijansko-srpska privredna komora, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Poljsko-srpska privredna komora, Nemačko-srpska privredna komora, Nordijska poslovna alijansa, Slovenački poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

Info: NovaEkonomijaPrijava na newsletter

Pročitajte još: