U Srbobranu se po 24. put organizuju “Ciganske vatre”

Na prostoru Gedanke, u romskom naselju Jamure u Srbobranu, u subotu, 2. septembra sa početkom u 16 časova počeće program manifestacije “Ciganske vatre”.

Na prostoru Gedanke, u romskom naselju Jamure u Srbobranu, u subotu, 2. septembra sa početkom u 16 časova počeće program manifestacije “Ciganske vatre”.

Posetioce očekuje bogat kulturno-umetnički program koji je pripremila romska kulturno-umetnička društva iz Srbobrana, Apatina, Tornjoša, Tovariševa i drugih mesta, a po tradiciji biće održan izbor za Miss Ciganske vatre, proglašenje Kneza manifestacije, kao i drugi zabavni sadržaji. Za 19 časova planiran je koncertni nastup orkestra “Braća Nikolić” iz Bačke Palanke.

Svetkovina vojvođanskih Roma

Inače, “Ciganske vatre” je najznačajnija svetkovina vojvođanskih Roma, koja su ove godine u Srbobranu održava po 24. put. Pored muzike i igre, ova manifestacija promoviše tradiciju i običaje Roma, a želja je organizatora, Udruženja “Rom” iz Srbobrana i Doma kulture opštine, da se ovom proslavom predstave Romi i njihova kultura i tradicija.
Opština Srbobran daje punu podršku romskoj zajednici, ali se ona, kako kažu, i dalje mora sistemski uobličavati i unapređivati. Koliko je lokalnoj zajednici važna podrška ovakvim događajima, mnogo im je važnije da se sprovodi Akcioni plan za obrazovanje Roma, dokument koji se odnosi na period od 2018. do 2023. godine, i na osnovu kojeg se izdvajaju značajna sredstva za školovanje mladih, od predškolske ustanove do fakulteta. Takođe, opština pomaže romske porodice, obezbeđuju besplatne udžbenike, ekskurzije, užine, prevoz, što je dovelo do toga da se u ovoj zajednici menja odnos prema školi, tako da veliki procenat dece pohađa obrazovne ustanove.

Najznačajniji događaj romske zajednice

Ova manifestacija je šansa da se prezentuje sve lepota i šarolikosti kulture Roma, i “Ciganske vatre” svakako zaslužuju svojim kvalitetom, trajanjem i kultumim značajem da se nađu u kalendaru turističkih manifestacija Vojvodine, jer ovo nije događaj samo za Rome i samo za Srbobran. Ovo je, pored Međunarodnog dana Roma, najznačajniji događaj koji oslikava kulturu ove zajednice, okuplja učesnike i goste iz mnogih krajeva Vojvodine, i to već 23 godine.
Pokrovitelji manifestacije su Opština Srbobran i Nacionalni savet romske nacionalne manjine Republike Srbije.

 

Izvor i foto: https://srbobrandanas.rs/ 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: