U Srbiji BDP po stanovniku dvostruko manji nego u EU

bruto domaci proizvod

U Srbiji je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54 odsto ispod proseka EU, a od zemalja članica najveći BDP po stanovniku ima Luksemburg, a najmanji Bugarska.

Evropska služba za statistiku Eurostat objavila je danas da se BDP po stanovniku, mera ekonomske aktivnosti, znatno razlikuje među članicama EU. U Luksemburgu je, prema podacima za 2023. godinu, BDP po stanovniku za 139 odsto iznad proseka EU, a iza njega su Irska (111 odsto) i Holandija (30 odsto).

Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od proseka EU – Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska. Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36 odsto ispod proseka EU, zatim Grčka (33 odsto) i Letonija (29 odsto).

Podaci za Luksemburg se delimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nisu njegovi stanovnici njihova se potrošnja beleži u nacionalnim računima zemalja gde imaju stalno prebivalište.

Visok BDP-a po stanovniku u Irskoj može se delimično objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija koje poseduju intelektualnu svojinu. Zemlje EFTA Norveška, Švajcarska i Island takođe imaju veći BDP po stanovniku od proseka EU, za 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto.

Od zemalja kadnidata za članstvo najveći BDP po stanovniku ima Turska, za 27 odsto manji od proseka EU, a iza nje je Crna Gora (48 odsto ispod proseka). U Severnoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59 odsto niži od proseka EU, a u Albaniji i BiH za 65 odsto.

U Srbiji se razlika u odnosu na prosek EU postepeno smanjivala od 2013. kada je bila 59 odsto.

Info:BIZlife

Prijava na newsletter

Pročitajte još: