U ove dve evropske zemlje nema žena na najvišim pozicijama u kompanijama

žene lideri

To je pokazalo novo istraživanje koje je sproveo Blumberg, koje je mapiralo zemlje na kontinentu kojima nedostaje ženskog liderstva na vrhu.

Istraživanje je imenovalo Irsku i Luksemburg kao dve zemlje u manje nego laskavom položaju, što dolazi kao podsetnik da još uvek ima napretka da bi žene imale jednake mogućnosti na visokim poslovima.

Za Irsku je penzionisanje Margaret Sweeney, izvršne direktorke „Irish Residential Properties REIT-a“, dovelo do toga da su sve od 31 kompanije koje se nalazi na Euronext Dublin-u, predvođene muškarcima. Euronext Dublin je glavna irska berza osnovana 1793. godine.

Prema nedavnom izveštaju Euronews-a, Norveška je najbolja zemlja u Evropi za radnice, sa značajnim brojem poslovnih lidera, uskim rodnim razlikama u platama i pravednom porodiljskom politikom.

PR kompanija Reboot Online izvukla je podatke iz skupova podataka 32 evropske zemlje i otkrila da je skandinavska zemlja na prvom mestu na osnovu podataka Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGC) i Svetskog ekonomskog foruma.

Norveška je u analizi dobila 7,1 od 10, iza nje su Island (6,53), Finska (5,03) i Holandija (5,49).

Norveška se izdvojila iz gomile „impresivnom zastupljenošću“ žena na rukovodećim pozicijama sa demonstrativnim petogodišnjim rastom, navodi se u analizi. Ovo uključuje izvršne direktore, direktore, neizvršne direktore, predsednike i članove odbora najvećih kompanija na berzi 2023.

Prema najnovijem istraživanju EIGC-a, Norvežani su prošle godine zauzimali 56 odsto viših rukovodećih pozicija – ali su žene zauzimale 43 odsto. Ukupno, žene su dobile 81 najviši posao, navodi EIGE.

Info: BIZlife

Prijava na newsletter

Pročitajte još: