Subotica dobija “Omladinski centar” po uzoru na najbolji u Evropi

Trenutno je u procesu formiranje centra koji će obezbediti kvalitetan program za mlade i održivo sprovođenje omladinske politike. Prvo će uslediti relonstrukciju zapuštenog objekta u ulici Hanibala Lučića, potpuno opremanje centra, zatim uređenje i rekonstrukciju spoljašnjeg i unutrašnjeg dela objekta koji je u vlasništvu grada Subotice i biće prilagođen potrebama gradske omladine.

Omladina je veoma osetljiva kategorija stanovništva zato što period kroz koji njeni pripadnici prolaze karakteriše niz psiho-fizičkih promena a u najkraćem predstavlja tranziciju iz detinjstva u odraslo doba.
Prema Zakonu o mladima, ovde spadaju osobe koje imaju od 15 do 30 godina starosti. Međutim, u različitim zemljama se period mladosti različito definiše pa u EU traje do 35. godine a u Maleziji čak do 40. godine starosti. Dakle, doba mladosti je fluidna, socio-kulturna a ne isključivo biološka kategorija.

Današnje generacije mladih ljudi u Srbiji su u posebno nepovoljnom položaju zato što su doživele česte promene državnih režima, globalnu ekonomsku krizu a odnedavno se suočavaju i sa posledicama rata u Ukrajini.
Zato je neophodno da država, ali i svi subjekti omladinske politike kao što su organizacije i asocijacije omladinskih organizacija, kancelarije za mlade, škole, institucije, privredni subjekti, mediji kao i sami mladi sarađuju jer je isključivo međusektorskom saradnjom moguće učiniti našu zemlju lepšim i boljim mestom za život generacija koje dolaze.

Omladinska politika je strategija koju sprovode nadležni državni organi kako bi mladima osigurali mogućnosti i iskustva koja podržavaju njihovu uspešnu integraciju u društvo i omogućavaju im da budu aktivni i odgovorni, kao i da budu agenti promene.

U Republici Srbiji, Vlada u saradnji sa mladima, udruženjima, institucijama i drugim akterima omladinske politike definiše položaj i uloge mladih, kao i odgovornost institucija prema njima. Značaj osnivanja jednog ovakvog centra je prepoznat od strane Grada koji je ujedno i partner Omladinskom centru “Opens”.

OPENS je Savez udruženja čiji je zadatak da zajedno sa svojim partnerima kroz niz aktivnosti, projekata, programa, dešavanja, inicijativa pokaže da je kako sami kažu mnogo vrata koja mogu da se otvore za nova znanja, iskustva, informacije i da se tako mogu jačati kapaciteti mladih ljudi. Ciljevi ovog Saveza su transformacija omladinske politike, senzibilizacija zajednice, osnaživanje civilnog sektora i direktan rad sa mladima.

U skladu sa ovom inicijativom, Subotica će dobiti savremeni “Omladinski centar”, po uzoru na onaj koji je proglašen najboljim u Evropi, odnosno Omladinski centar u Novom Sadu -OPENS dogovoreno je na sastanku održanom upravo u Omladinskom centru u Novom Sadu. Tim povodom, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i gradonačelnik Vučević razgovarali su sa delegacijom iz Subotice i predstavnicima OPENS-a i dogovorena je puna podrška realizaciji ovog projekta.

Trenutno je u procesu formiranje centra koji će obezbediti kvalitetan program za mlade i održivo sprovođenje omladinske politike. Prvo će uslediti relonstrukciju zapuštenog objekta u ulici Hanibala Lučića, potpuno opremanje centra, zatim uređenje i rekonstrukciju spoljašnjeg i unutrašnjeg dela objekta koji je u vlasništvu grada Subotice i biće prilagođen potrebama gradske omladine. Očekuje se da Omladinski centar u Subotici počne sa radom do kraja naredne godine.

Podrška je osim u Subotici omogućena za još dva grada i jednu opštinu: Sombor, Niš i Mionicu. Takođe su predstavljeni i koraci koji su napravljeni za uspostavljanje omladinskih centara u ostalim gradovima Srbije i projekti za renoviranje objekata koji su određeni kao mogući omladinski centri u ovim gradovima.

foto: www.visitsubotica.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: