Štrand – epicentar novosadskog letnjeg života

Predstavljanje kulturnog nasleđa i očuvanje Dunava kao jedne od najvećih evropskih reka čine ideju programskog luka Dunavsko more koji će od 22. jula do 21. avgusta okupiti preko šesto umetnika na sto pedeset i osam planiranih događaja.

Paviljon na Štrandu

Predstavljanje kulturnog nasleđa i očuvanje Dunava kao jedne od najvećih evropskih reka čine ideju programskog luka Dunavsko more koji će od 22. jula do 21. avgusta okupiti preko šesto umetnika na sto pedeset i osam planiranih događaja.

Spajanjem umetnosti i ekologije program Dunavskog mora počeće na umetničko – naučnom paviljonu na Štrandu, najpoznatijoj novosadskoj plaži, koja će od početka programskog luka pa sve do 31. jula biti epicentar novosadskog letnjeg života.

Dunav – više od reke

Novi Sad nije najveći grad koji se nalazi na Dunavu, ali je jedini koji na njemu ima najviše mostova. On pripada području Dunavskog regiona koji nastanjuje sto dvanaest miliona ljudi, pripadnika različitih nacionalnosti i religija. Kao takav, kroz vekove, ovaj region imao je veliki uticaj na kulturu, umetnost i istoriju evropskih država koje su međusobno uticale jedne na drugu. Danas, ovaj region prepoznat od strane Evropske unije obuhvaćen je posebnom strategijom u kojoj prioritet imaju kultura i turizam ali pre svega i odnos prema životnoj sredini. Razlog tome je što je u ekološkom smislu, Dunav uprkos svojoj lepoti najzagađenija evropska reka čije zagađivanje i uništavanje nisu pitanje samo Srbije već i Evrope. Ovo važno pitanje će kao poziv na akciju kroz umetničke programe i upoznavanje kulturnog nasleđa zemalja kroz koje Dunav protiče biti centralna tema Paviljona na Štrandu.

Raznovrstan umetnički program

Sa početkom u 19 časova na Štrandu 22. jula i na keju ispred Rektorata Univerziteta u Novom Sadu narednog dana u isto vreme, sa otvorenom predstavom ,,Les Voyages” nastupiće trupa profesionalnih akrobata “Compagine XY” koja će svojim performansom prikazati akrobatske veštine koje prkose gravitaciji i ušetati među ljude, na ulicu i slučajnim susretima sa prolaznicima ukazati na važnost uticaja na zajednicu koja će voditi ka pozitivnim promenama. Ceremoniju otvaranja programskog luka otvoriće i performans ,,Šav” sa početkom u 20.30 časova kojim će svet virtuelne realnosti spojiti sa performansom za klavir, sedam šivećih mašina i di-džejem. Performans će kroz narodne i tradicionalne dečije pesme podunavskih zemalja predstaviti Dunav kroz svitu u sedam stavova od kojih će svaki biti zasnovan na jednoj tradicionalnoj melodiji. Sedam zemalja kroz koje protiče Dunav. Sedam zemalja povezanih ovom neraskidivom vezom.

Za muzički deo Paviljona biće zadužen di-džej dvojac Dothemath i Cuban Chamber of Commerce prepoznatljivi po raznovrsnim klubskim žanrovima, Dina Jašari umetnica iz Severne Makedonije, bend Stray Dogg, a koncerti Youth Danube Big Band i Summer Jazz Academy Session ispuniće Štrand džez zvukom.

Improvizovani koncert pod nazivom “Koncert – dokle?” biće održan u sklopu projekta “(Ne)radno vreme: Uštimavanje održive zajednice” koja će se kroz svoj programski sadržaj radionica imati prilike da se susretnu sa svim procesima prerade plastičnog otpada direktno sakupljanog na lokaciji Štranda.

Skretanjem pažnje na očuvanje životne sredine, između ostalog, baviće se i pilot program ,,Becoming an Island”. Decenijama je čovek obale Dunava krojio po svojoj meri što je dovelo do gubitka staništa pojedinih vrsta, uključujući i dunavsku pticu malog zujavca. The Danube Transformation Agency for Agency koju vode umetnice Solmaz Farhang, Aleksandra Frustofe, Ege Kukel i Lena Violeta Lajtner razvila je ovaj pilot projekat koji će ljude, korak po korak naučiti kako da budu mesto za odmor ovim pticama selicama na njihovom sezonskom boravku u Novom Sadu.
Izložba „Izvan centra” kulturni sadržaj donosi u Sremske Karlovce, Sremsku Kamenicu, Irig, Čerević, Banoštor i Novi Rakovac baveći se nematerijalnim nasleđem seoskih zajednica kroz projekte kao ,,Open village”.

Tačan raspored ovih ali i ostalih programa koji čine sadržaj programskog luka Dunavsko more kao i sadržaj programa na Štrandu možete videti na sajtu https://novisad2022.rs/

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: