Šta treba da ima “savršen” menadžer?

Kompanija Google već 10 godina vrši istraživanje na temu koje su to osobine koje „savršeni“ menadžer treba da poseduje. Cilj ovog istraživanja je shvatiti šta je to što idealni menadžer treba da ima, tako da kompanije mogu obučavati i trenirati svoje lidere da razviju takve osobine i sistem ponašanja. Istraživanje u Google-u se isplatilo, jer je vrlo brzo primećen značajan napredak u prometu kompanije, ali i učinku i zadovoljstvu samog radnika. 

Kompanija Google već 10 godina vrši istraživanje na temu koje su to osobine koje „savršeni“ menadžer treba da poseduje. Cilj ovog istraživanja je shvatiti šta je to što idealni menadžer treba da ima, tako da kompanije mogu obučavati i trenirati svoje lidere da razviju takve osobine i sistem ponašanja. Istraživanje u Google-u se isplatilo, jer je vrlo brzo primećen značajan napredak u prometu kompanije, ali i učinku i zadovoljstvu samog radnika. Verovali ili ne tehničke veštine su imale manje značaja na učinak nego što se može i pretpostaviti. Emocinalno-inteligentne veštine su te koje čine da svaki menadžer razume i kontroliše svoje emocije, kao i emocije svojih ljudi.

Ovo je 10 osobina koje Google navodi da svaki menadžer treba da:

1. Bude dobar trener

Dobar menadžer svaki problem koji nastane treba da gleda kao nastavni momenat i zajedno sa svojim zaposlenima radi na rešavanju istog. Deljenje informacija svojim ljudima kada je to potrebno dovodi do toga da tim brže raste i stiče dragoceno iskustvo.

2. Osnažuje svoj tim i podstiče ga da se razvija

Veliki menadžeri svojim ljudima daju veliku slobodu. Slobodu da istražuju svoje ideje, da naprave greške i preuzmu (pametne) rizike. Obezbeđuju im sve potrebne radne alate i omogučavaju fleksibilne rasporede i radno okruženje.

3. Stvara inkluzivno okruženje

Najveći ključ za rad tima je stvaranje „psihološki sigurnog“ okruženja. U timu sa visokom psihološkom sigurnošću, zaposleni se osećaju sigurno i zaštićeno. Znaju da ih niko u timu neće osramotiti ili kazniti što su napravili grešku, postavljali pitanja ili ponudili neku novu „drugačiju“ ideju. Drugim rečima, veliki menadžeri pomažu da se stvori poverenje unutar svog tima.

4. Bude produktivan i orijentisan na rezultate

Najbolji menadžeri su u stvari najbolji saigrači. Oni se ne plaše da se „uprljaju“ kad god je to potrebno, da zasuču rukave, da motivišu i rade zajedno sa svojim timom kako bi svi bili produktivniji i doveli do boljeg učinka svoje firme.

5. Bude dobar komunikator – da sluša i deli informacije

Najbolji menadžeri su veliki slušaoci. Ta osobina im pomaže da bolje razumeju svoje timove i pokažu odgovarajuću empatiju. Svesni su da je znanje moć i baš zbog toga su transparentni i voljni da podele informacije sa svojim timom.

6. Podržava razvoj karije i raspravlja o učinku

Veliki menadžeri ohrabruju svoje ljude deljenjem iskrenih i specifičnih pohvala, ali isto tako se ne boje da podele ili dobiju kritičku povratnu informacju. Svaku kritiku treba da znaju kako da postave da ona bude taktična i konstruktivna. 

7. Ima jasnu viziju/strategiju za tim

Veliki menadžeri znaju u svakom momentu gde im je tim, kuda se kreće i šta treba da rade da bi stigli na pravi cilj. Dobro izgrađenom komunikacijom osiguravaju da svaki član tima razume svoju pojedinačnu ulogu u izvršavanju te strategije.

8. Ima ključne tehničke veštine u savetovanju svog tima

Svaki dobar menadžer razume poslove svog tima. Ukoliko menja tim, izdvojiće vreme da se upozna sa novim timom i funkcionisanjem novog radnog okruženja. Radiće na tome da što pre stekne poverenje tima i zajedno sa njima napravi promene u poslovanju. 

9. Efektivno sarađuje sa timom

Razlika između dobrog i lošeg menadžera je ta što loši menadžeri žele samo da ostvare cilj samo unutar svog tima, često sabotirajući druge timove u okviru iste kompanije. Nasuprot tome dobar menadžer vidi širu sliku i radi za dobrobit cele kompanije i ohrabruje svoj tim da radi isto tako.

10. Bude snažan donosilac odluka

Veliki menadžeri nisu impulsivni, ali su veoma odlučujući. Nakon upoznavanja tima sa činjenicama i razmetranjem misli svog tima, dobar menadžer pomera stvari unapred, čak i ako to zahteva donošenje odluke koju ne odobravaju svi članovi tima. Važna stvar je ta što dobar menadžer se obavezuje na te odluke.

 

Ukoliko imate ovakvog menadžera ili vaša firma može da obuči ili promoviše menadžere koji će ispunjavati ovih 10 stvari, na dobrom ste putu da izgradite poverenje unutar firme i inspirišete svoje ljude da budu najbolja verzija sebe, ali ne zato što moraju nego zato što to zaista žele.

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: