„Pusti snovi“ Soje Jovanović na repertoaru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa

Povodom stogodišnjice od rođenja poznatog srpskog glumca Mije Aleksića, Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 organizuju specijalnu projekciju - premijerno prikazivanje tridesetog digitalno restaurisanog filma u okviru projekta A1 Kinoteka. Premijera će biti upriličena na terasi Doma vojske Srbije u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa – 30. avgusta u 21h. Ulaz na projekciju je besplatan.

Povodom stogodišnjice od rođenja poznatog srpskog glumca Mije Aleksića, Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 organizuju specijalnu projekciju – premijerno prikazivanje tridesetog digitalno restaurisanog filma u okviru projekta A1 Kinoteka. Premijera će biti upriličena na terasi Doma vojske Srbije u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa – 30. avgusta u 21h. Ulaz na projekciju je besplatan.

Domaći klasik „Pusti snovi“, u režiji Soje Jovanović iz 1968. godine u produkciji Centar filma, donosi univerzalnu priču o običnom čoveku koji sanja velike snove. Mija Aleksić, koji tumači ulogu prodavca u robnoj kući mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu. Svoje slobodno vreme provodi pišući scenarija i baveći se amaterskom glumom. Sekvence realnosti i snova smenjuju se tokom filma, a poznata imena tadašnje televizije, mode i muzike, kao i autentične lokacije, publiku će vratiti u neka stara vremena, u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće, itd.
Pored Mije Aleksića, glumačku postavku čine Mira Banjac, Nuša Marović, Dragutin Dobričanin, Uglješa Raičević, Mića Tomić, Ana Krasojević, Arsen Dedić i drugi.

„Restauracijom filma u kome je glavnu ulogu odigrao velikan domaće kinematografije Mija Aleksić želeli smo da obeležimo jubilej njegovog rođenja i odamo počast njegovoj značajnoj filmskoj karijeri. Ovo je inače i 30. film, koji smo u saradnji sa kompanijom A1 Srbija, restaurisali što predstavlja veliki uspeh za sve nas. Zadovoljstvo mi je što će domaća publika od sada imati priliku da gleda ovaj film onako kako dolikuje, kao i kada je film snimljen pre 55 godina“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

„Bioskop je uvek bio moćan medij koji ima ogroman kulturni, društveni i umetnički značaj. Da bi tu svoju moć zadržao neophodno je da na njegovom platnu ožive legendarni filmski klasici. Ostvarenje Soje Jovanović, prve srpske filmske rediteljke, predstavlja jubilarno 30. filmsko ostvarenje digitalno restaurisano u okviru projekta A1 Kinoteka. Drago mi je što će ovo remek delo premijeru imati baš u okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, kultnog mesta na kom se prepliću filmska istorija i savremeno doba, kao i mlađe i starije generacije“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

A1 Kinoteka letnji bioskop održava se drugu godinu za redom na krovnoj terasi Doma Vojske u periodu od 15. jula do 31. avgusta. Projekat se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije. U okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa biće prikazano 48 filmskih naslova, od kojih je na repertoaru i 20 domaćih klasika koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka.
Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti sat vremena pred početak projekcije ispred Doma vojske Srbije u ulici Braće Jugovića 19. U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Sali makavejev u Uzun Mirkovoj 1.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: