PKS: Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju

Privredna Komora Srbije

Ekonomski odnosi Srbije i Turske beleže uzlaznu putanju, izjavio je danas direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović i ocenio da je to rezultat zajedničkog rada institucija i poslovnih zajednica dve zemlje.

“Poslednjih deset godina fokus trgovinskih odnosa dve zemlje prešao je iz tekstilne industrije u automobilsku, iz metalske u industriju plastike, a danas dominira razvoj sektora finansijskih usluga, rekao je Vesović, saopštila je PKS.

On je dodao da kada finansijske institucije, poput turske Halkbanke, pokažu interes za prisustvo u nekoj zemlji, to predstavlja signal poslovnoj zajednici da može sigurno i sa smanjenim rizikom da posluje na tom tržištu.

“Za nas je važan i sektor građevinarstva, koji značajno doprinosi rastu BDP-a, a prilika za saradnju srpskih i turskih kompanija biće i specijalizovana izložba EKSPO 2027, koja će doprineti ubrzanom razvoju srpske privrede, dodao je Vesović.

Osman Arslan, predsednik Tursko-srpskog privrednog udruženja i generalni direktor Halkbanke, istakao je da ova banka posluje u Srbiji već devet godina, ima 41 filijalu, a 90 odsto klijenata su srpske kompanije.

“Srbija i Turska otvaraju nove horizonte u jačanju ekonomske saradnje, što je važno za stabilnost poslovanja, posebno u svetu koji se suočava sa političkim i ekonomskim izazovima, rekao je Arslan.

Hami Aksoj, ambasador Republike Turske u Srbiji, naglasio je da su ekonomski odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

“Više od 1.000 turskih kompanija posluje u Srbiji, a broj investitora stalno raste. Saradnja srpskih i turskih kompanija prisutna je ne samo u tradicionalnim sektorima, već i u sektoru obnovljivih izvora energije i IT sektoru, istakao je Aksoj.

On je dodao da je značajna saradnja i u sektoru turizma, gde se broj turskih turista u Srbiji povećao za 40 odsto.

O snažnom sektoru turizma i poslovnim odnosima svedoči i činjenica da između Beograda i Istanbula ima 50 letova nedeljno, kao i da postoji direktan let iz Beograda za Ankaru, rekao je Aksoj.

Brojke pokazuju da je u prošloj godini ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila 2.285,6 miliona evra, podaci su Privredne komore Srbije.

U tom periodu, kako navode, izvoz je iznosio 554,6 miliona evra, što predstavlja povećanje od 27,7 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Uvoz je dostigao iznos od 1.731,0 miliona evra, beležeći smanjenje od 14,4 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Prema podacima, Turska je četvrti uvozni partner Srbije i osamnaesti izvozni partner naše zemlje

Info i foto: PKS

Prijava na newsletter

Pročitajte još: