Novosađani pre 40 godina napravili jedan od prvih kućnih računara u regionu – priča o ET 188 (FOTO)

Novosadska IT industrija rođena je u današnjoj Radnoj zoni Sever 2, gde se nalazi nekadašnja zgrada „Novkabela“. Upravo ta kompanija 1986. godine tadašnjoj Jugoslaviji podarila je kućni računar novosadske proizvodnje – ET 188.

Novosadska IT industrija rođena je u današnjoj Radnoj zoni Sever 2, gde se nalazi nekadašnja zgrada „Novkabela“. Upravo ta kompanija 1986. godine tadašnjoj Jugoslaviji podarila je kućni računar novosadske proizvodnje – ET 188.

Kompanija „Novkabel“ osnovana je 1921. godine kao filijala budimpeštanske fabrike kablova, a sa radom je počela 1922. godine.

Ipak, tek 80-ih godina prošlog veka fabrika doživljava značajnu razvojnu ekspanziju, praćenu rastom proizvodnje i plasmana u periodu osamdesetih godina.

Tada počinju sa radom program elektronike, regucije i automatike, proizvodnja dijamantskih matrica, gumenih mešavina i PVC granulata, srednjenaponskih kablova, kao i program kablova za elektroniku i optičkih kablova.

 Fotо: Gradske info (zgrada “Novkabela”, danas „NS Office Park“)

Zgrada „Novkabela“ u industrijskoj zoni, projektovana je i sagrađena još 1983. godine kao proizvodni i upravni objekat posebnog programa u okviru fabrike kabela, nazvanog „Novkabel elektronika, računari i automatika“, pa se slobodno može reći da je pre skoro 40 godina na ovom mestu „rođena“ novosadska IT industrija.

Proizvod rada tog odseka jesu najpre računari ERA20 i ERA60, koji su bili preteča prvom kućnom računaru napravljenom upravo u Novom Sadu – modelu ET 188.
ET-188 je bio PC (Personal Computer), iliti kućni računar.

 Stranica iz magazina Svet Kompjutera

Javnosti je predstavljen kroz unapređeni model ET-188A (model na slici) na Beogradskom međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća. Taj model bio je unapređen u odnosu na pvobitni.

Kakve su bile specifikacije novosadskog računara?

 Fotо: Wikimedia Commons/Lstricevic

ET-188 imao je „Intel“ procesor, model 80188 koji je raspolagao sa 8 megaherca.

Kapacitet ROM memorije bio je 8kb, dok je RAM memorija bila 256kb na osnovnom, a 512kb na unapređenom ET-188A modelu.

Operativni sistem bio je MS-DOS 3.20, sada bolje poznate kompanije „Microsoft“, a raspoloživa memorija za korisnike bila je 22MB u vidu hard diska kompanije „Tandon“, uz flopi drajv namenjen flopi diskovima od 360kb.

Između ostalog, ET-188A je korišćen za edukaciju u učionicama širom AP Vojvodine.

Fotо: www.privatizacija.privreda.gov.rs 

Izvor: www.gradskeinfo.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: