Na kraju bogatog letnjeg kalendara, u Apatin stiže i svetsko prvenstvo

Svakog leta, apatinski kulturni i turistički kalendar obiluje nizom zanimljivih manifestacija za svačije uho i svačiji džep.

Svakog leta, apatinski kulturni i turistički kalendar obiluje nizom zanimljivih manifestacija za svačije uho i svačiji džep.

Svakako najznačajnija jesu 59. Apatinske ribarske večeri, koje su ove, kao i svake prethodne godine, održane početkom jula meseca. Desetine hiljada posetilaca došle su u ovaj podunavski gradić da uživaju u ribljim specijalitetima, izložbama i nastupima, gurmanskim i sportskim nadmetanjima, kao i koncertima najvećih estradnih zvezda Srbije i regiona.

Iako najveći, najposećeniji i organizaciono najkompleksniji festival u kalendaru apatinske Turističke organizacije, Ribarske večeri nisu jedine vredne posete. Svakog juna, lokalna samouprava opštine Apatin obeležava Dan Dunava kroz niz zanimljivih dešavanja na najvećoj reci, gde je ove godine po prvi put upriličen i karneval brodova koji je pošao sa apatinske Marine.

U okviru obeležavanja Dana mladih u avgustu, Turistička organizacija Apatin je u saradnji sa partnerima po prvi put organizovala OCR trku sa preprekama na vodi i pesku, a nakon toga i tradicionalnu žurku na plaži sa poznatim domaćim di-džejevima.

Za ljubitelje tvrđeg zvuka, tokom jula svake godine sada su tu već tradicionalno izuzetno posećen Moto skup, koji se održava na kanalu DTD kod Apatina, kao i Deer & Beer festival, koji se održava na apatinskoj plaži Plava ruža u fantastičnom prirodnom ambijentu, i uvek sa atraktivnom muzičkom produkcijom najboljih regionalnih bendova, koji su ove godine predvodili zagrebački Brkovi.

Oni koji više teže tradicionalnim ili zavičajnim manifestacijama, mogli su da posete Ličku olimpijadu u Banji Junaković, Petrovdanski sabor udruženja “Petar Kočić”, svilojevačku Pasuljijadu, kao i brojne kirbaje i druge manifestacije u multikulturalno bogatim selima apatinske opštine.

A ove godine, prava poslastica ostavljena je za kraj leta – radi se naime o Svetskom prvenstvu u ribolovu u ženskoj konkurenciji.

Na lokaciji apatinskog poluostrva, popularnog dunavskog rukavca, snage u ribolovu na plovak će odmeriti 14 najboljih reprezentacija iz celog sveta. Treninzi nekih od njih već su počeli, a svečana ceremonija otvaranja održaće se 24. avgusta na Trgu Nikole Tesle u Apatinu.

Takmičenje će trajati do 27. avgusta, što je prilika za sve ljubitelje sporta i ribolova da posete novouređenu stazu za ribolov, u predivnoj atmosferi rezervata Gornje Podunavlje i u neposrednoj blizini apatinske gradske plaže. Infrastruktura na stazi je brižljivo uređivana prethodnih meseci, postavljen je novi mobilijar, te Apatin spremno dočekuje na stotine posetilaca iz celog sveta za još jedan letnji spektakl.

 

 “Projekat finansira iz budžeta Opštine Apatin”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: