Lučić: Telekom lane ostvario prihod od 230,7 milijardi dinara u 1. kvartalu rast veći od 10 odsto

Vladimir Lučić Telekom

Telekom Srbija je prošle godine postigao izvanredne rezultate budući da su prihodi dostigli 230,7 milijardi dinara, što je za 41 odsto više nego 2022. godine, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić i dodao da i podaci za prvi kvartal ove godine ukazuju na nastavak izuzetno pozitivnog trenda rasta prihoda i profitabilnosti za više od 10 odsto.

Prema njegovim rečima profitabilnost za prošlu godinu je porasla i prvi put je na nivou Telekom Srbija grupe operativna dobit EBITDA prešla milijardu evra i za 80 odsto je veća nego 2022. godine, dok je neto dobit rekordnih 49 milijardi dinara.

“EBITDA samog Telekoma Srbija je 87 milijardi, a profit 34 milijarde. Paralelno s tim, značajno je povećan broj korisnika i to mobilne telefonije za 195.000 a interneta i multimedije za 158.000. Telekom Srbija grupa sada prvi put ima čak 11,4 miliona korisnika, skoro duplo više od ukupnog broja stanovnika u Srbiji. Dvocifren rast prihoda nastavljen je i u segmentima interneta, 11 odsto i mulitmedije 15 odsto”, rekao je .

Dodao je da je grupa ostvarila zacrtane ciljeve iz strategije razvoja, koji podrazumevaju prihod veći od dve milijarde i operativni profit iznad milijardu evra.

Odgovarajući na pitanje kolika je zaduženost Telekoma, Lučić je rekao da je sada dug 2,3 puta veći od EBITDA i da je prvi put posle dužeg vremena taj odnos pao ispod tri i da se Telekom po tom kriterijumu svrstao u red najmanje zaduženih telekomunikacionih operatora.

Dodao je da se dug u apsolutnom iznosu povećao 20 odsto, ali da bi trebalo uzeti u obzir da je novac od prodaje stubova legao na račun kompanije 31. januara ove godine i ako se uzmu u obzir i ta sredstva, povećanja duga praktično nije ni bilo.

Lučić je najavio da posle uspostavljene saradnje sa nekoliko svetskih finansijskih institucija, Telekom trenutno pregovara i sa američkom EXIM bankom i da će biti prvi operator u Evropi a možda i na svetu koji će dobiti podršku ove velike institucije za budući razvoj.

Govoreći o tome da li veliki svetski igrači garantuju da 5G mreža može da se završi u kratkom roku, rekao je da garancija brze implementacije ove mreže leži pre svega u izuzetnom znanju naših stručnjaka i radnika.

“Naša 4G mreža je izuzetnog kvaliteta i pokrivenosti. To će značajno olakšati implementaciju 5G. Ugovori sa EIB, SEK i nadam se EXIM će samo dodatno ubrzati i olakšati implementaciju 5G. Potpuno sam siguran da ćemo za EXPO 2027 imati izuzetno kvalitetnu 5G mrežu sa raznim servisima zasnovanim na ovoj tehnologiji”, rekao je Lučić.

Kada je reč o akcionarima i dividendama, najavio je da će Skupština akcionara do kraja juna doneti odluku o isplati dividendi u vrednosti od 6,7 milijardi dinara i da će akcionari novac dobiti u decembru.

Dodao je da je Telekom do sada za dividende akcionarima isplatio skoro 1,1 milijardu evra.

Osvrćući se na to što su korisnici Telekoma u martu dobili veće račune, rekao je da cene zapravo nisu povećavane u martu već da su izjednačene cene paketa za sve korisnike radi prilagođavanja novom zakonu i da je u isto vreme uveden “loyalty” program.

Tako se, prema njegovim rečima, nekim korisnicima povećala pretplata, nekima je ostala ista, a nekima se smanjila.

Lučić je najavio da bi Telekom do kraja godine trebalo da pusti signal i u Americi i postane prisutan i na ovom tržištu.

Time bi se, dodaje, zajedno sa evropskim tržištem, pokrilo više od pola milijarde stanovnika i Telekom postao veliki globalni operator.

Prodaja srpskog TAG uređaja u svim poslovnicama MTS-a

Lučić je izjavio da građani u svim poslovnicama te kompanije u zemlji i u dijaspori mogu da kupe srpski TAG uređaj za plaćanje putarine na autoputevima kroz Srbiju i Severnu Makedoniju, a od danas i kroz Crnu Goru.

On je gostujući na TV Prva kazao da je prodaja ovog uređaja u svim mts poslovnicama počela 1. juna i da očekuje da će uskoro srpskim tagom moći da se plaća putarina i kroz Hrvatsku i druge zemlje.

Lučić je najavio i da se očekuje da će Skupština akcionara Telekoma Srbije do kraja juna doneti odluku o isplati dividendi u vrednosti od 6,7 milijardi dinara akcionarima i da će oni novac dobiti u decembru.

Prema njegovim rečima, Telekom Srbije je prošle godine imao izvanredne rezultate i prihodi su dostigli 230,7 milijardi dinara što je za 41 odsto više nego 2022.

Prvi put je na nivou Telekom Srbija grupe, kako je istakao ostvarena dobit EBITDA prešla milijardu evra i za 80 odsto je veća nego 2022. godine, dok je neto dobit rekordnih 49 milijardi dinara.

Lučić je naveo i da je značajno povećan broj korisnika mobilne telefonije, interneta i multimedije, kao i da je grupa ostvarila zacrtane ciljeve iz strategije razvoja, koji podrazumevaju prihod veći od dve milijarde i operativni profit iznad milijardu evra.

“Telekom Srbiju čeka izuzetno dobra budućnost. Raste broj korisnika iz dana u dan i to je najveći uspeh”, naglasio je generalni direktor Telekoma.

On je dodao da je potvrda koliko je kompanija stabilna i to što je u vreme najveće finansijske krize kada su banke bile oprezne uspostavila saradnju sa nekoliko svetskih finansijskih institucija.

Lučić je naveo i da Telekom trenutno pregovara i sa američkom EXIM bankom i da će biti prvi operator u Evropi, a možda i na svetu koji će dobiti podršku ove velike institucije za budući razvoj.

Prema njegovim rečima, postojeći ugovori koje Telekom ima sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali i budući, trebalo bi da dodatno ubrzaju i olakšaju implementaciju 5G mreže.

On je naglasio i da je siguran da će Srbija do Ekspa 2027. biti spremna za 5G mrežu sa raznim servisima zasnovanim na toj tehnologiji.

Lučić je pozvao i mlade ljude da se bave veštačkom inteligencijom jer, kako je naglasio tu postoji niz ideja i to će biti osnova razvoja čitavog industrijskog sveta.

Foto: MtSPrijava na newsletter

Pročitajte još: