“Limenka teatar fest” u Somboru od 30. avgusta do 3. septembra

Festival koji je nastao s idejom da spoji pozorište za decu i ekologiju, i to tako što će buditi svest najmlađih o važnosti očuvanja životne sredine, razvedriće lica somborskih mališana od 30. avgusta do 3. septembra – u Narodnom pozorištu Sombor.

Pozorište i ekologija za vedri početak školske godine

Festival koji je nastao s idejom da spoji pozorište za decu i ekologiju, i to tako što će buditi svest najmlađih o važnosti očuvanja životne sredine, razvedriće lica somborskih mališana od 30. avgusta do 3. septembra – u Narodnom pozorištu Sombor.
“Limenka teatar fest” nastao je kao korak dalje u razvoju programa Limenkica ulaznica koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 14 godina okuplja decu, roditelje, mlade, njihove bake i deke koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i reciklaži. Za 14 godina, kroz programe je prošlo 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je preko pola miliona limenki za piće, koje su reciklirane.
Limenka teatar fest, koji je prošle godine s velikim uspehom održan u Novom Sadu, ove godine održaće se u Somboru, gradu izuzetne pozorišne tradicije.

Festival 30. avgusta počinje karnevalskom povorkom u kojoj će učestovati talentovana deca Sombora: glumci, pevači, folkloraši, sportisti, balerine, tamburaši, pa čak i mali pčelari. U povorci će biti i fascinantne lutke koje će doneti umetnici iz Segedina. Povorka će u 17.30 sati krenuti od zgrade Županije da bi u nastavku, ulicom Kralja Petra Prvog, stigla do Narodnog pozorišta Sombor, tačno na otvaranje festivala, u 18.30 sati.

Od srpske epike do dalekih Anda

Kako u Somboru ne postoji pozorište za decu, ovaj festival, njegov koncept i predstave koje će deca imati priliku da vide, biće sigurno poseban događaj za njih. Očekuje ih sedam predstava iz šest zemalja (Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Srbije i dalekog Perua) koje su odabrale selektorka Ana Zdravković, glumica i rediteljka i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa.
Sve predstave Limenka teatar festa na različite načine intrigiraju dečju maštu: dok jedna ulazi u svet srpske epske tradicije i upoznaje nas s običajima i verovanjima starih vremena, druge odgovaraju na pitanja o prijateljstvu, ljubavi i hrabrosti, ili na komičan način prikazuju svet cirkuskih umetnika, ili pak propituju – da li je važnije duhovno ili materijalno, dok će nas jedna od njih odvesti u srce peruanskih Anda. Ukratko, sve predstave su avanturističkog duha, zabavne i poučne i, što je najvažnije, pale lampice mašte u dečjim glavama umesto na mobilnim telefonima.

Ekološka s(a)vest kao ulaznica

Ulaznice za festivalske predstave ne mogu se kupiti novcem! Da bi se gledala predstava, gledalac mora da sakupi i donese pet limenki, za koje potom dobija jedan ALU COIN, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, kojom može da kupi ulaznicu. Ukoliko bude dovoljno vredan da tokom dana sakupi i više od pet limenki, kojima se, inače, na licu mesta smeši reciklaža, u kojoj deca mogu i lično da učestvuju, može dobiti još alu-coina, za koje može da kupi nešto od školskih potrepština na Limenkica bazaru. Tu se za alu coine mogu kupiti olovke sa semenom drveta, blokčići od recikliranog papira, zanimljive knjige …
Kutija za glasanje limenkama – u takmičenju za naj-crtani film, pisanje razglednica ili presovanje limenki u društvu LI MENA – maskote festivala, samo su neka od mesta na kojima će se deca edukovati o važnim temama za našu planetu.
A da planeta ostane lepa i čista, da mališani idu u pozorište i da pri tome mnogo toga nauče, aktivno su se potrudili i odrasli u svojim kompanijama.
Prikupljaju prazne limenke na 4 benzinske stanice NIS Petrol u Somboru, a onda će ih pokloniti deci Sombora kako bi prvog dana skole otišli u pozorište, na LTF.
Pomoći će i odrasli koji proizvode limenke, (Ball packaging) kao i oni koji prazne limenke koje se prikupe šalju u fabriku za reciklažu (program “Svaka limenka sa računa”) da se mališani kroz pozorišnu kulturu nauče i kulturi življenja. Svi zajedno, udruživši dobru energiju i ljubav prema deci, pravimo jedan lep festival.

Foto:Vladimir Veličković

Prijava na newsletter

Pročitajte još: