Kikinda – svetska prestonica sova utina

Kikinda je po mnogo čemu jedinstvena, posebna, a jedno od njenih obeležja su i – sove.

Kikinda je po mnogo čemu jedinstvena, posebna, a jedno od njenih obeležja su i – sove.
Domaći i svetski ornitolozi utvrdili su da se u Vojvodini nalaze najveća zimujuća jata sova, a upravo u Kikindi je najgušća gnezdeća populacija sova utrina na svetu! Sove već više od 20 godina uveseljavaju žitelje grada na severu Banata.

Zašto su se sove odučile za Kikindu?

Sove utine su naselile Kikindu iz više razloga. Celo područje Vojvodine je slabo pošumljeno, pa im je u gradovima toplije, jer ih kuće štite od vetra. Takođe, opasnost od grabljivica ne postoji.
Mir, tišina i spokoj koje nudi Kikinda odavno već privlači sove ušare, pa zato te ptice svetu Kikindu preporučuju. Najpoznatiji ambasador Kikinde na planeti, mala sova utina, najveći grad na severu Banata odabere kao zimovalište svake godine, a Kikinđani to iskoriste, pa organizuju manifestacije, prirede kviz za građane, a održavala se i ”Sova patrola”, odnosno prebrojavanje sova u gradu, koje sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje pica Srbije.
Još u decembru 2009. izbrojane su čak 734 jedinke. Stablo sa najviše sova utina u Srbiji, nalazi se u centru Kikinde sa čak 145 sova!
Međutim, ono što je izgleda presudilo – su Kikinđani, koji su se saživeli sa ovim životinjama i o njima brinu toliko da se to našlo i u posebnoj odluci koju je donela Skupština grada.
Centar Kikinde, kao najveće zimovalište sova na svetu, zaštićen je posebnom odlukom SO Kikinda. Ovom odlukom zabranjuje se svako oštećivanje ili uništavanje gnezda i legla sove utine, kao i područja njihovog razmnožavanja, orezivanja i seča stabala na kojima je registrovano zimovalište.

Mala ušara ili utina

Inače, mala ušara ili utina spada u sove srednje veličine i dužina tela se kreće između 31 i 40 centimetara, a raspon krila od 85 do 100 centimetara, dok je prosečna jedinka teška manje od 350 grama. Glava utine je okrugla i prepoznatljiva po tome što na vrhu ima “uške” — uzdignuto perje koje podseća na uši, a po tome je ova sova i dobila naziv.
Sove imaju veoma značajnu ulogu u ekosistemu. Skorija istraživanja u Srbiji su pokazala da su njihova osnovna hrana mali glodari (poljske voluharice i miševi). Tokom jedne godine utine samo u Vojvodini pojedu više od 500 tona glodara! – objasnili su stručnjaci iz Centra za zaštitu sove Srbije.
Veliki broj Kikinđana upravo zbog sova s nestrpljenjem iščekuje dolazak svake nove zime. One daju posebnu draž njihovom gradu, istovremeno i privlače turiste koji sove smatraju neprocenjivim bogatstvom. One su danas svakodnevica Kikinde, i razlog zašto je ona postala svetski popularna.

Foto: Grad Kikinda

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: