Kako će usklađene akcize uticati na cene u Srbiji

Cena goriva u Srbiji

Odlukom Vlade Srbije akcize će od 1. maja biti usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. Godini. Da li će zbog toga poskupeti gorivo na pumpama, još nije poznato, ali ekonomisti ne očekuju značajniji uticaj na druge cene. Inflatorni pritisak podizanja akciza nije dovoljan da preokrene trend opadajuće inflacije, koja se već dešava, ocenio je za RTV Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Akcize pune budžet Srbije, a po tom osnovu, državne prihode će u prvom redu uvećati naftni derivati

Od maja akcizna uvećanja na dizel iznosiće dodatnih 5,86 dinara, na benzin 5,70 dinara, na tečni nafni gas 4,45 dinara.

Pored akciza i PDV-a, cena goriva zavisi i od zarade benzinskih stanica, ali pre svega od nabavne cene nafte na međunarodnom tržištu.

Cene goriva u Srbiji određuju se od petka do petka, više od dve godine, koliko je na snazi posebna uredba, doneta nakon početka rata u Ukrajini. Sa druge strane, kako bi zaštitila trgovce naftnim derivatima, Vlada je pre desetak dana odobrila rast marže na benzinskim pumpama sa 13 na 16 dinara.

Odluka je razumna, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Sem na derivate nafte, akcize će od sledećeg meseca biti veće i na biogoriva i biotečnosti, prirodni gas, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, nikotinske vrećice, duvanske prerađevine, kao i cigare.

Izvor: RTV

Prijava na newsletter

Pročitajte još: