Đedovićeva: Za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže

Dubravka Đedović Handanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže, čime je obezbeđeno sigurnije snabdevanje građana u 20 lokalnih samouprava.

Ona je kazala, saopštilo je resorno ministarstvo, da je u rekonstrukciju te mreže uloženo oko 50 miliona evra.
Đedovićeva je precizirala da je rekonstruisana niskonaponska mreža na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca, koji obuhvataju 20 lokalnih samouprava u Srbiji.

Kako je naglasila, završetkom ove investicije Elektrodistribucija Srbije (EDS) omogućila je građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju i ujedno stvorila uslove za značajne uštede u daljem poslovanju.

“Oko milion evra na godišnjem nivou će uštedeti EDS smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, dok će građani imati pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje”, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, rekonstrukcijom se rešavaju višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda, kvarove na uređajima u domaćinstvu, pa i opasnost od neizolovanih provodnika.

Ona je dodala da je loša mreža ograničavala i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

“Broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima prozumera povećana je u prethodnih godinu i po dana šest do sedam puta. Danas na mreži imamo više od 3.000 kupaca-proizvođača, ukupnog kapaciteta većeg od 50 megavata (MW), a rekonstrukcijom mreže stvoreni su uslovi za priključenje novih kupaca i povećanje snage kod postojećih”, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Navela je i da je rekonstrukcija niskonaponske mreže samo deo ukupnih ulaganja u distributivni sistem, za koje je ukupno predviđeno oko 440 miliona evra, što su istorijski najveća ulaganja u ovaj deo energetskog sistema.

“Od oktobra prošle godine, ugrađeno je više od 200.000 pametnih brojila, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače. U zamenu transformatora uloženo je oko 20 miliona evra, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja transformatora, kao i pet velikih, a preostalih 11 velikih biće zamenjeno do kraja leta”, najavila je Đedovićeva.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike se dodaje da je rekonstrukcija niskonaponske mreže podrazumevala zamenu više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamenu neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom.

Info:RTV

Foto: TanjugPrijava na newsletter

Pročitajte još: