Dani ludaje u Kikindi po 38. put

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji. Ovogodišnja manifestacija 38. Dani ludaje održaće se od 14. do 17. septembra.

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci, tikvi – ili kako se ovde kaže – ludaji. Ovogodišnja manifestacija 38. Dani ludaje održaće se od 14. do 17. septembra.
Zvanična boja manifestacije je narandžasta, jer simbolizuje bundevu koja se vekovima uzgaja u ovim predelima. Centralni događaj je merenje najtežih i najdužih ludaja, a manifestacija je nosilac i prestižne nagrade “Turistički cvet’’.

Na Danima ludaje Kikinđani, i ne samo oni, nadmeću se čija je ludaja najduža i najteža. Skoro sve se odigrava, kako Kikinđani vole da kažu, u najlepšoj gostinskoj sobi srednje Evrope, na kikindskom Trgu.

Program manifestacije

Od četiri dana koliko traje manifestacija, subota je ipak glavni dan za takmičarske ludaje i gostujuće programe, kada u okviru Banatskog fruštuka i Evropskog kutka budu promovisani etno i turistički sadržaji, ne samo srpskog i mađarskog življa severnog Banata, već i znamenitosti prijatelja iz ostalih država. I da nije Banatskog fruštuka na Danima ludaje u Kikindi, do sada bi već mnoga tradicionalna jela bila zaboravljena.
Za one koji poseduju sportski duh, tu su Igre i igrarije sa ludajom – u okviru koje je štafetno trčanje sa bundevom u ruci, takmičenje u brzom jedenju semenki i pite bundevare, a sve je to rezervisano za učenike osnovnih škola.
U poslepodnevnim časovima planiran je finalni deo kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža. To je upravo ono što čini srž ove manifestacije koja privlači veliki broj posetilaca kako iz zemlje, tako i iz regiona.

Prepoznatljiv simbol grada

Manifestacija je prepoznatljiv simbol grada i predstavlja neraskidivi deo tradicije. Dakle, Dani ludaje promovišu sve turističke, ali i privredne potencijale Kikinde, kao i vrednosti ove severnobanatske sredine ne samo u našoj zemlji, nego i u inostranstvu.
Događaj posećuje više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva – Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke, Bugarske i Republike Srpske.
Dani ludaje nude mnoštvo događaja gde mogu da se probaju specijaliteti ovog kraja, gledaju nastupi kulturno umetničkih društava, izložbe, dečije igre, sportski susreti i večernji koncerti koji upotpunjuju program manifestacije.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: