Bogato kulturno-umetničko nasleđe opštine Ruma

Kulturna scena Rume neprestano se razvija i obogaćuje novim događajima i inicijativama, tako da se stalno otkrivaju novi detalji o bogatoj kulturnoj baštini ovog regiona. Opština Ruma ima zaista bogato kulturno-umetničko nasleđe koje obuhvata različite aspekte umetnosti, tradicije i istorije.

Kulturna scena Rume neprestano se razvija i obogaćuje novim događajima i inicijativama, tako da se stalno otkrivaju novi detalji o bogatoj kulturnoj baštini ovog regiona. Opština Ruma ima zaista bogato kulturno-umetničko nasleđe koje obuhvata različite aspekte umetnosti, tradicije i istorije.

Arheološka nalazišta iz različitih perioda

Na teritoriji opštine Ruma postoje arheološka nalazišta koja svedoče o veoma bogatoj istoriji ovog područja. Ovde se mogu pronaći ostaci iz različitih perioda, uključujući rimske i srednjovekovne artefakte.
Na lokalitetu Grad kod Donjih Petrovaca nalaze se ostaci rimskog grada Bassianae. Nаselje je osnovаno u I veku kаo аutonomni civitаs, а trаjаlo je sve do VI vekа.
Gomolаvа je prаistorijski аrheološki lokаlitet koji se nаlаzi kod Hrtkovаcа. Bilа je nаseljenа tokom šest milenijumа i spаdа u red nаjpoznаtijih lokаlitetа u Evropi. Predmeti nađeni na potezu Gomolave danas su izloženi uglavnom u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i Zavičajnom muzeju u Rumi, a nepokretna dobra na lokalitetu.
Takođe, zahvaljujući izgradnji autoputa Ruma Šabac Ruma je dobila još jedan treći arheološki lokalitet u ataru sela Klenak – Adžine njive Brajkovo 2.
Na samom lokalitetu su potvrđeni nalazi iz bezmalo svih epoha ljudskog života na našem prostoru, i to na neverovatnih 56.000 kvadratnih metara, koji predstavljaju jedno od najvećih iskopavanja u istoriji srpske arheologije.

Bogata etnografska baština

Opština Ruma ima bogatu etnografsku baštinu, različite oblike narodne kulture, tradicije i običaja. Folklorne manifestacije, narodne igre, pesme i nošnje često se održavaju kako bi se sačuvala i promovisala ova kulturna baština.
Postoje etno kuće ili sela u okolini Rume koja prikazuju tradicionalni način života, stambene strukture i domaću proizvodnju karakterističnu za prošle vekove. U Rumi su se očuvali različiti narodni zanati kao što su keramika, tkanje, vezenje i druge veštine koje su se prenosile s generacije na generaciju.
Kulinarska tradicija opštine Ruma takođe čini deo njenog kulturnog nasleđa. Tipična jela i specijaliteti ovog regiona često se prenose s generacije na generaciju, čuvajući ukuse i običaje.
Ruma je poznata po svom tradicionalnom karnevalu koji se održava svake godine. Ovaj porodični događaj kombinuje elemente folklora, muzike i zabave, rukotvorina i suvenira, namenjena je svim generacijama i ukusima privlačeći posetioce iz različitih delova regiona.

Značajan doprinos slikarstvu

U opštini Ruma postoje muzeji i galerije koje čuvaju i izlažu umetnička dela i predmete od istorijskog značaja. Muzej Ruma je jedan od primera institucija koje doprinose kulturnom životu opštine.
Po svojoj osnovnoj orijentaciji Muzej u Rumi spada u kategoriju zavičajnih muzejskih ustanova kompleksnog tipa koja u svom sastavu ima odeljenje arheoloških zbirki, odeljenje etnoloških zbirki, odeljenje istorijskih zbirki, odeljenje umetničkih zbirki i odeljenje dokumentacije sa bibliotekom.

Zavičajni muzej Ruma je muzejska ustanova kompleksnog tipa, regionalnog karaktera, posvećena očuvanju, interpretaciji i promociji kulturnog nasleđa Rume i bliže okoline. Celokupan rad stručno i odgovorno interpretira savremenim muzejskim prezentacijama akcentujući specifičnost regionalnog istorijskog, kulturnog i umetničkog indentiteta.
Predstavljanjem kulturnog nasleđa, materijalnog i nematerijalnog, putem muzejske građe, artefakata iz dalje i bliže prošlosti – arheoloških, etnoloških i umetničkih sadžaja Muzej komunicira sa stručnom i širom javnošću aktivno doprinoseći razvoju društva.
Ruma je takođe dala doprinos srpskom slikarstvu kroz rad umetnika poput Simeona Roksandića, koji je bio deo tzv. “Rumskih slikara”, grupe umetnika koja je aktivno delovala u 19. veku. Njihova dela su često prikazivala pejzaže, portrete i svakodnevni život tog perioda.

Verski objekti

U Rumi se nalazi niz verskih objekata koji imaju veliki kulturni značaj i predstavljaju deo duhovnog nasleđa opštine.
Crkva Svetog Nikole ili Nikolajevska crkva je pravoslavni verski objekat koji se nalazi u centru Rume. Ova crkva ima dugu istoriju i kulturni značaj za lokalnu zajednicu. Izgrađena je 1758. godine u barokno-klasicističkom stilu i svrstava se među najstarije barokne crkve u Vojvodini. Podignuta je na mestu starije drvene crkve, oko koje se nalazilo prvo naselje pod imenom Ruma, iz kojeg je današnja Ruma počela da se razvija u XVI veku.
Još jedna crkva je takođe deo verskog i kulturnog nasleđa grada, i ona je centralna rumska crkva – Hram silaska Svetog Duha na apostole koje je jedinstvena po mnogo čemu, a posebno se ističe po tome što je ikonostas oslikao naš veliki slikar Uroš Predić.
Rimokatolička crkva Uzdizanja časnog krsta u Rumi utvrđena je za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture od velikog značaja. Građena je od 1811. do 1813. godine, na mestu gde je ranije postojala skromna crkva od drveta, bez tornja i ukrasa i nedovoljna da primi sve vernike.

Ovo su samo neki od aspekata kulturno-umetničkog nasleđa opštine Ruma. Kroz očuvanje i promovisanje ovih vrednosti, opština doprinosi svojoj jedinstvenoj kulturnoj identifikaciji i privlači pažnju posetilaca koji žele da istraže njenu istoriju i bogatstvo zanimljivih lokacija.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: