Šta možemo da očekujemo na polju veštačke inteligencije u 2024?

Veštačka inteligencija jedna je od tema koje su obeležile prethodnu godinu. I dok smo u trenutku njenog uzletanja svi bili zabrinuti zbog mogućih, negativnih posledica, u ovom trenutku znamo da je ona zapravo tu da nam gotovo svaki zadatak učini daleko jednostavnijim. Sazrevali smo zajedno – ona je bivala sve moćnija i naprednija, a mi sve svesniji da nam je, kao takva, prijatelj.

Zanimljivo je, međutim, da uprkos eksponencijalnom rastu AI tržišta u 2023, većina tehnoloških entuzijasta sumnja da će se isti napredak ostvariti i ove godine, a razlozi za to su mahom finansijske prirode. Istina je da se u 2024. godini mogu pojaviti neki izazovi o kojima se u toku prethodnih meseci nije razmišljalo, ali isto tako se mogu pojaviti još neverovatniji rezultati primene veštačke inteligencije koje je svet dugo čekao.

AI i radna mesta

Kada je reč o radnim mestima, glavnom pitanju od kada je AI zaokupila naše misli i svakodnevicu, predviđa se da će do 2025. godine veštačka inteligencija eliminisati 85 miliona radnih mesta, ali će istovremeno stvoriti 97 miliona novih što će rezultirati neto dobiti od 12 miliona.

Demokratizacija razvoja AI

Izgleda da veštačka inteligencija u 2024. neće biti samo u rukama velikih kompanija. U planu je demokratizacija njenog razvoja što podrazumeva da će svako od nas, uz pomoć pojedinih alata kao što su ChatGPT i Google Bard, bez prethodnog znanja moći da razvija i primenjuje nove AI modele. Na ovaj način teži se osnaživanju pojedinaca i malih preduzeća da unaprede svoja poslovanja, a otvorene zajednice kao što su GitHub i Reddit će omogućiti svojim korisnicima širok spektar materijala za učenje o veštačkoj inteligenciji potpuno besplatno.

Industrije sa najvećom koristi od AI

Industrija koja će u 2024. imati najviše koristi od veštačke inteligencije jeste industrija sajber bezbednosti. Kombinacija veštačke inteligencije i mašinskog učenja dobitna je za analiziranje ogromne količine podataka, evidencije, te provere svih informacija kako bi se otkrili sumnjivi obrasci i nepravilnosti. Na ovaj način, sajber pretnje se mogu unapred detektovati, a samim tim i sprečiti, kako ne bi došlo do nanošenja bilo kakve štete velikim sistemima.

AI i ljudi

Uprkos svim strepnjama na koji način će se veštačka inteligencija odraziti na poslove koje obavljaju ljudi, pa čak i uprkos gorenavedenoj informaciji o očekivanim promenama na polju radnih mesta, moramo imati u vidu da je AI zapravo tu da unapredi ono što radimo.

Kako se dalje bude razvijala, veštačka inteligencija će nastaviti da imitira ljudska ponašanja i sposobnosti, ali samo da bi dopunila ono što mi već znamo i možemo. Na primer, AI može unaprediti naše kognitivne sposobnosti uz pomoć alata za prevođenje jezika, virtuelne asistente ili personalizovane preporuke. Naše fizičke sposobnosti takođe mogu biti unapređene pomoću protetike, egzoskeleta i interfejsa proširene stvarnosti.

Sve ovo znači da je cilj veštačke inteligencije da osnaži ljude da postignu više, da prevaziđu ograničenja i uživaju u prosperitetnijem životnom iskustvu.

Biznis Vesti

Photo by Rachael Ren on Unsplash

Prijava na newsletter

Pročitajte još: