POČEO 41. SAJAM PČELARA U NOVOM SADU: Poljoprivredni fakultet domaćin velike manifestacije

Sajam pčelara Vojvodine, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine iz Novog Sada, otvoren je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Prisutne je tom prilikom pozdravio član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević. On je naglasio da Sajam pčelara Vojvodine predstavlja jednu od tradicionalnih manifestacija po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv, i da pored privrednog ima i turistički značaj, kao i da su susreti ove vrste odlična prilika da pčelari i stručnjaci iz cele države, kao i gosti iz inostranstva, usvoje nova znanja, razmene iskustva i saznaju novine i trendove.

– Čast mi je i zadovoljstvo što prisustvujem Sajmu pčelara Vojvodine, na kojem se u našem gradu u Novom Sadu tradicionalno okupljamo u čast pčelarstva i meda, proizvoda koji nazivamo hranom, ali i lekom. Zahvaljujući ovom sajmu i pčelarskim organizacijama Vojvodine, naš grad je, zajedno sa Fruškom gorom, jedan od najznačajnijih centara pčelarstva u Republici Srbiji, a ono što nas posebno izdvaja od drugih regiona u Srbiji je to što imamo med sa oznakom geografskog porekla – Fruškogorski lipov med. Grad Novi Sad od 2015. godine subvencioniše sertifikaciju Fruškogorskog lipovog meda i za te namene je do sada izdvojeno preko 5,5 miliona dinara. Takođe, u okviru podrške udruženjima koja se bave poljoprivredom, udruženju pčelara „Jovan Živanović“ je za nabavku lekova za pčele (Herba Strip) dodeljeno, u periodu od 2018. do 2023. godine, preko sedam miliona dinara.

U toku je relizacija projekta „Podizanje medonosnih zasada“, u kojoj je jedan od partnera i udruženje „Jovan Živanović“, za koji je Grad Novi Sad obezbedio oko 16,5 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na korišćenje bez naknade, za podizanje medonosnih zasada gde bi pčelari mogli da dovoze pčele na ispašu.

– Pčelarstvo je očigledno delatnost koja sve više dobija na značaju, pa je i sve više mladih koji se odlučuju za pčelarstvo – istakao je Milorad Radojević, i dodao da ova manifestacija ima izuzetno dugu tradiciju i značajna je za proizvođače, ali i za posetioce koji sa sigurnošću mogu da kupe zdrav i kvalitetan proizvod.

Sajam pčelara Vojvodine ima međunarodni značaj i jedan je od najvećih u regionu kako ističu iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine. Na njemu se okupljaju pčelari, naučni radnici i proizvođači pčelarske opreme. Ove godine sajmu je prisustvovalo 1000 učesnika i gostiju iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koji su pratili izlaganje stručnih radnika iz oblasti pčelarstva i razmenjivali iskustva.

Teme u okviru kojih su stručnjaci izlagali, ticale su se privrednih, naučnih, institucionalnih i ekonomskih aspekata razvoja pčelarskog sektora u Republici Srbiji i Regionu. Govorilo se o izazovima sa kojima se susreću u proizvodnji, a i o razvoju tehnologije u funkciji pčelarskog sektora.

Izvot teksta i fotografije: http://nsuzivo.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: