Opština Irig ima ogroman potencijal za ekonomski i turistički razvoj

Irig je opština u Sremu, koja nudi bogat kulturni i turistički sadržaj kako posetiocima, tako i svojim stanovnicima. Na atraktivnom je mestu, ima ogroman potencijal za ekonomski, a, pre svega, za turistički razvoj. Nedaleko od Iriga nalaze se Fruška gora, Banja Vrdnik, osam manastira, 17 registovanih vinarija. Kada se realizuju svi planirani projekti i kada se završi izgradnja Fruškogorskog koridora, Irig će postati jedno od najatraktivnijih mesta u Srbiji.

Irig je opština u Sremu, koja nudi bogat kulturni i turistički sadržaj kako posetiocima, tako i svojim stanovnicima. Na atraktivnom je mestu, ima ogroman potencijal za ekonomski, a, pre svega, za turistički razvoj. Nedaleko od Iriga nalaze se Fruška gora, Banja Vrdnik, osam manastira, 17 registovanih vinarija. Kada se realizuju svi planirani projekti i kada se završi izgradnja Fruškogorskog koridora, Irig će postati jedno od najatraktivnijih mesta u Srbiji.

TURISTIČKI POTENCIJALI

Zbog svojih atraktivnih resursa, opština Irig ima ogroman potencijal za razvoj raznovrsnih turističkih sadržaja. Neki od njih su:

* Aktivnosti kao što su planinarenje, biciklizam, jahanje, kampovanje, lov, ribolov, sportovi na vodi, zimski i ekstremni sportovi, potom adrenalinski parkovi, biciklistički parkovi, zip-lajn, paraglajding, zmajarenje…
* Kulturno-tematske rute, kao što su posete fruškogorskim manastirima, vinske rute i dr.
* Poslovni turizam – organizovanje sastanaka, kongresa, seminara i radionica.
* Zdravstveni i Spa & Wellnes turizam
* Ekoturizam koji uključuje posmatranje ptica, pčelarstvo, proučavanje prirode…
* Seoski turizam – boravci na salašima i u seoskim turističkim domaćinstvima i aktivnosti vezane za život u seoskim naseljima.
* Etnoturizam – posete etno galerijama, gastronomija i konzumacija organski proizvedene hrane, upoznavanje sa običajima i starim zanatima.

BANJA VRDNIK: PRIRODNO LEČIŠTE

Irig je poznat po svojim lekovitim, termomineralnim izvorima u selu Vrdnik. Zdravstveni turizam ima dugu istoriju, a Vrdnik je dugi niz godina među vrhunskim zdravstvenim, wellness i rekreativnim centrima u Srbiji. Banja Vrdnik se nalazi u izuzetnom prirodnom amfiteatru, okružena pitomim dolinama potoka, obrasla bujnom i raznolikom vegetacijom.
Pruža odlične mogućnosti za lečenje, odmor i rekreaciju, kao i za turizam, s obzirom na brojne kulturno-istorijske spomenike u blizini.

U banji se izdvaja izvor termalne vode. Izvor kisele mineralne vode nalazi se u dolini Vrdničkog potoka. Ovaj izvor je otkriven 1953. godine i daje oko 50 litara vode u minuti temperature 15,5 °C. Postoji još jedan izvor sa termalnom vodom temperature 32,8 °C. Voda je klasifikovana kao natrijum-magnezijum-hidrokarbonat-sulfidna homeoterma, i uspešno se koristi u lečenju reumatizma i postoperativnoj rehabilitaciji.
U Vrdniku postoje dva spa i wellness hotela: Premier Aqua i Hotel Termal.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal danas ima moderan objekat ukupne površine 11.000 kvadratnih metara i pet bazena sa termalnom vodom – otvoreni olimpijski i dečiji, zatvoreni rekreativni i dečiji i terapeutski. Raspolaže sa 254 ležaja u trokrevetnim, dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama i deluks sobama (ukupno 96 soba), dva restorana, aperitiv barom i sunčanim terasama. Zgrada ima poslovni centar sa modernom kongresnom salom kapaciteta 500 mesta i salom za sastanke kapaciteta 25 mesta koja je kompletno renovirana i opremljena adekvatnom tehničkom opremom.

Specijalna bolnica je poznata po uspešnom lečenju širokog spektra reumatskih i neuroloških oboljenja, kao što su sva degenerativna oboljenja lokomotornog sistema, inflamatorni reumatizam u remisiji, vanzglobni reumatizam, povrede mekih tkiva, posttraumatska stanja ekstremiteta, multipla skleroza, reumatoidni artritis, periferna deprivacija, psorijaza, Parkinsonova bolest, sportske povrede i mnoge druge bolesti.

PREMIER AQUA: SPOJ PRIRODNE LEPOTE I MIRA FRUŠKE GORE

Hotel Premier Aqua (5*) je idealan spoj prirodne lepote i mira Fruške gore sa najsavremenijom tehnologijom i komforom hotela visoke kategorije koji bogatstvom svojih sadržaja može da zadovolji i najizbirljivije goste. Hotel raspolaže modernom banjom, otvorenim i zatvorenim bazenom, kongresnom salom, restoranom i bogato opremljenim sobama i apartmanima.
Ovaj hotel je stvoren po meri gosta, u kojem je svaki detalj brižljivo odabran, a sadržaji kreirani da ispune očekivanja savremenog pojedinaca koji živi život sa stilom. Harmoničan i ušuškan ambijent hotela Premier Aqua vešto stvara dinamičan dijalog sa prirodom. Enterijer odiše lepotom prirodnosti i svedenosti, dok komfor predstavlja kriterijum najvišeg prioriteta. Pažljivo formirana selekcija kulinarskih specijaliteta čini da svaki zalogaj ima ukus savršenstva.

Blagotvorno dejstvo termalne vode poznato je još od pamtiveka, kada se kupanje u lekovitoj termalnoj vodi koristilo za jačanje organizma i imuniteta. Nekada je ova pogodnost smatrana statusnim simbolom vladara i kraljica, dok je danas svako u mogućnosti da bude „vladar svog blagostanja“, te da kvalitetno ugodi sebi i doprinese svom dobrom zdravlju. Hotel Premier Aqua raspolaže sa dva bazena, untrašnji i spoljašnji sa termalnom vodom, koja u izvorištu ima 35,3°C dok, zahvaljujući najsavremenijem sistemu prerade termalne vode, u bazene stiže sa temperaturom od 31°C optimalnom za opuštanje mišića i za aktivnostima u vodi. Tokom tog procesa, termalna voda zadržava svoja lekovita svojstva i pozitivno delovanje aktivnih supstanci koje sadrži poput natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, sulfata i hidrokarbonata.
Nakon opuštanja u termalnim bazenima, odmaranju nije kraj, jer hotel Premier Aqua omogućava svojim gostima korišćenje Wellness &Spa centra Katarsys kojeg čine: slana soba, relaks zona, Vishy tuševi, parno kupatilo, Ruska banja kao i Infra red i Finska sauna. Inspirisan prirodom Fruške gore i njenim bogatim esencijama koje se kriju u raznovrsnom biljnom svetu, wellness & spa centar hotela odiše relaksacijom, lepotom, mirom i potpunom posvešćenošću nezi tela i duha.

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Foto: https://www.irig.rs/

Prijava na newsletter

Pročitajte još: