Od 15 oktobra prijave za državnu subvencije za fiskalne uređaje

NULL

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će privrednici od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

Način na koji ćemo to sprovesti u delo je da će od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik moći da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije. Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je sto evra po prodajnom mestu i sto evra po fiskalnom uređaju. Pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili – rekao je Mali.

Mali je istakao da neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvođenja sistema, da će ukupni iznos subvencija za ove namene iznositi šest milijardi dinara i da će novac biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uređaja.

Kako je istakao za privrednike je jedno od najvažnije pitanje rokova, odnosno do kada treba preći na novi model fiskalizacije. Prelazni period biće od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Ministar je podsetio da je počela kampanja „Budi eFiskalizovan“ sa sloganom „Čist račun duga ljubav“ koja podrazumeva niz sastanaka i istupa u javnosti putem kojih će se privreda i građani upoznavati sa novim sistemom i otkloniti sve eventualne nedoumice.

Mali je naveo da je za potrebe informisanja privrednika i građana napravljen i sajt Budiefiskalizovan.gov.rs, kao i da se na njemu mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu koja se redovno ažuriraju.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: