Infrastruktura i brza administracija dovode nove investitore

KRAGUJEVAC/LESKOVAC/SUBOTICA – Gradonačelnici i gradski rukovodioci za investicije u Kragujevcu, Subotici i Leskovcu, gradovima koje je britanski Fajnenšal tajms visoko rangirao na svojoj listi privlačnih za investitore, kažu da ih je na tu listu doveo veliki trud u unapređenju poslovnog ambijenta, te da im ovaj plasman može pomoći u pridobijanju novih investitora.

Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije Dejan Ružić rekao je za Tanjug da pozicioniranje Kragujevca kao grada koji je privlačan za strane investitore samo potvrđuje ono što je do sada urađeno na razvoju dobre poslovne klime u Kragujevcu i predstavlja još jednu potvrdu dobrog rada Gradske uprave u Kragujevcu.

“Nismo mnogo iznenađeni, s obzirom da imamo dosta upita potencijalnih stranih investitora. Našem statusu, a to je potvrdio i magazin Fajnenšal tajms, najviše je doprineo kragujevački Univerzitet koji je jedan od najboljih na Balkanu. Kao lokalna samouprava imamo odličnu saradnju sa njim, a moram da istaknem njihovu otvorenost i saradnju sa investitorima i kompanijama koje rade u Kragujevcu”, rekao je on.

Istakao je i sistem dualnog obrazovanja, po kom je Kragujevac, kako kaže, jedan od vodećih gradova u Srbiji, kao i brzinu rada lokalne administracije prilikom izdavanja neophodnih dozvola investitorima.

Dodao je da su upravo zbog ovih prednosti brojne inostrane firme reinvestirale u Kragujevac, odnosno otvorile dodatne pogone, poput Janfenga i Vaker Nojsona.

“Boljem položaju Kragujevca dodatno će doprineti izgradnja Severne obilaznice, a kao deo tog projekta biće izgrađena nova industrijska zona Cvetojevac, što je nama veoma potrebno. Upravo zbog velikog zahteva potencijalnih investitora mi smo došli u situaciju da više ne posedujemo zemlju u vlasništvu grada Kragujevca koju možemo ponuditi investitorima, tako da sada oni kupuju zemlju od privatnih vlasnika”, rekao je Ružić.

Napomenuo je da će razvoju potencijala Kragujevca doprineti i izgradnja Inovacionog distrikta, za koji će kamen temeljac biti položen za nekoliko dana.

Ružić dodaje da će zahvaljujući tom projektu posao u narednom periodu u Kragujevcu dobiti veliki broj mladih istraživača i naučnika.

Leskovac je na listi Fajnenšal tajmsa rangiran na prvo mesto po efikasnosti troškova, odnosno kao najprivlačniji mali grad za investitore, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da je ovaj grad i 2020. godine bio na ovoj listi, ali na drugom mestu.

“Teško je vremenom ostati na istoj poziciji, a mi smo uspeli da popravimo plasman i postanemo šampioni kada je reč o pozitivnom poslovnom okruženju, i budemo dobri, kako za domaće, tako i za strane investitore” rekao je on za Tanjug.

Istakao je da je ovo veliko priznanje, pre svega za dobre, marljive i vredne ljude koji žive u Leskovcu.

“Oni su pokazali da imaju potencijale, kako po kvalitetu rada, tako i po stručnoj spremi, te smo ovaj uspeh postigli zahvaljujući i tome i brzini kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola i drugih dokumenata investitorima” rekao je on.

Dodao je da je uspeh postignut zahvaljujući i dobijanju BFC sertifikata, i to četvrti put, sa procentom ispunjenosti 96,33 odsto, što je prema njegovim rečima još jedan dokaz da je Leskovac na pravom putu.

Cvetanović je naveo i da je očekivano da ovaj plasman doprinese privlačenju novih domaćih i stranih investicija.

Magazin fDi, publikacija britanskog Fajnenšel tajmsa, u izdanju liste “Evropski gradovi i regioni budućnosti” za 2024. godinu, Suboticu je prvi put stavio na svoju listu, i to na šesto mesto u kategoriji mikrogradova po efikasnosti troškova.

To je, prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za oblast privrede Srđana Samardžića, velika čast i podstrek za dalji rad i stvaranje privrednog ambijenta i investicione klime, gde će domaći i strani investitori i dalje prepoznavati Suboticu kao dobro mesto za poslovanje.

On je istakao da su povoljan geografski položaj, blizina granice sa Evropskom unijom, oslonjenost na Koridor 10, blizina trase brze pruge “Beograd-Budimpešta”, čvorište železničkih saobraćajnih puteva, ali i brza i savremena lokalna administracija, odnosno brzo izdavanje svih neophodnih dozvola i servis investitora – glavni činioci koji su ucrtali Suboticu na mapu svetskih i domaćih investitora.

“Ono sa čime se mi Subotičani posebno ponosimo i što svakom prilikom ističemo jeste Industrijska zona Mali Bajmok, u okviru koje funkcioniše Slobodna zona Subotica. U njoj je smešteno 11 kompanija sa više od 6.500 zaposlenih i ona predstavlja veliki poslovni uspeh Subotice”, naveo je Samardžić.

Dodao je da su otvaranje novih radnih mesta, nove investicije, stvaranje povoljnog privrednog ambijenta – osnovni ciljevi subotičke lokalne samouprave na kojima se kontinuirano radi.

“Namera nam je da domaći i strani investitori i dalje prepoznaju Suboticu kao mesto za ulaganje. Subotica nije samo grad velikog istorijskog nasleđa, prelepih arhitektonskih struktura, već je ona grad budućnosti, ali i regionalni privredni centar” rekao je on.

Na listi FT “Evropski gradovi i regioni budućnosti” za 2024. godinu Beograd je rangiran na visoko sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova kada je reč o ljudskom kapitalu, dok je Leskovac zauzeo čak prvo mesto kao najprivlačniji mikrograd za investitore po pitanju efikasnosti troškova.

Kragujevac je rangiran u kategoriji srednjih gradova na osmo mesto po efikasnosti troškova, a u kategoriji mikro gradova po efikasnost troškova Šimanovci su zauzeli četvrto mesto, Zrenjanin peto, a Subotica šesto mesto.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: