Turistički potencijali opštine Mali Iđoš

Opština Mali Iđoš ima status najmanje jedinice lokalne samouprave u Vojvodini. Smeštena je u kotlini brežuljka Telečka, na 98 metara nadmorske visine u samom srcu Bačke, duž reke Krivaje.

Opština Mali Iđoš ima status najmanje jedinice lokalne samouprave u Vojvodini. Smeštena je u kotlini brežuljka Telečka, na 98 metara nadmorske visine u samom srcu Bačke, duž reke Krivaje.
Kroz naselja u Opštini prolaze magistralni put Subotica-Beograd, međunarodni autoput E-75, kao i železnička pruga Budimpešta-Beograd. Zbog dobrih saobraćajnih veza ova opština svakako ima veliki turistički potencijal da u budućnosti privuče još više turista.

Salaš Katai

Salaš Katai u Malom Iđošu otvoren je 1995. godine i može da organizuje zanimljive aktivnosti tokom čitave godine. Najviše posetilaca imaju tokom proleća i jeseni kada se organizuju jednodnevni izleti i škole u prirodi za učenike do četvrtog razreda i leti se organizuju kampovi za osnovce (Eko, Likovni, Engleski kamp, kao i kamp starih zanata). Osim toga, na salašu se organizuju seminari, konferencije i razni susreti, a ima i amfiteatar sa kapacitetom do 200 ljudi. Što se tiče prenoćišta kapacitet je do osamdesetoro gostiju.

foto: www.katai.farm

U dogovoru sa domaćinima se organizuju zanimljive aktivnosti: upoznavanje sa domaćim životinja, jahanje konja i magaraca, vožnja kočijom sa konjskom zapregom, izrada ručnih radova raznim tehnikama, interesantni kvizovi, kao i pešačke ture, prikupljanje lekovitog bilja, klizanje i skijanje, zato je i obavezno zakazivanje poseta.

Na salašu je i Muzej pekarstva gde se može videti kako se mlelo žito i koji su se proizvodi od njega pravili, a na fotografijama sve faze proizvodnje žitarica. Zanimljivost pekarskog muzeja jeste da gosti u dogovoru sa domaćinom mogu sami napraviti ’kürtöskalács’ (kurtoškolač) što je slatki specijalitet.

Tu su još i kuća na obali jezera koja je stara više od sto godina, koja je renovirana ali oživljava stari seoski način života, pored je veštačko jezero gde se može pecati, kupati i odmarati pored vode i igralište.
Nezaobilazna je i kuća starih zanata koja ima razboj star preko 100 godina, koji može i da se isproba, letnja furuna, narodne igračke, drvorezi, slike i crteži.

Vila Pipač – Feketić

Ljubitelji kampa i prirode uživaće na ovom mestu. Kamp se prostire na 200 m2 i kapaciteta je 40 šatora i 16 kamp prikolica. Ima sve ono što je neophodno kamperima WC kabine, tuš kabine, umivaonike. Poseduje besplatno korišćenja bežičnog interneta, struje i tople vode. Parkiralište za kampere je opremljeno priključcima za struju. Parking je zatvorenog tipa , obezbeđen tokom cele noći.

Osim kampa vila ima i prenoćište sa 14 soba, salu za konferenciju koja je moderno opremljena i podržava kapacitet do 50 mesta i omogućava organizuju seminara, prezentacija, sastanaka kao i drugih događaja. Restoran je prepoznatljiv po prijatnom ambijentu i tradicionalnoj kuhinji u kojoj se priprema hrana od domaćih proizvoda iz njihove bašte i farme, koja zadovoljava ukuse najzahtevnijih gostiju.
Najmlađi gosti će uživati u uređenom vrtu, igralištu i bazenu, kao i teniskim terenima.

Manifestacije

Svakako treba napomenuti i manifestacije koje se tradicionalno održavaju u opštini Mali Iđoš:

Dani sela i dani feketićke višnje u Feketiću se održava tradicionalno drugog vikenda u junu. Posvećena je autohtonoj sorti crne višnje „Prima“. Osim degustacije raznih specijaliteta od višnje, organizuje se prezentacija lokalnih proizvoda, izložba ručnih, likovnih i literarnih radova, kulturno-umetnički programi i još mnogo toga.

Domboš Fest je world music festival, koji se održava u nekadašnjem rudniku gline.
Na programu festivala se uglavnom nalaze izvođači iz Mađarske i Srbije koji sviraju savremenu etno muziku i džez.
Prateći događaj Domboš Festa je književni festival „Domboške priče Remix“, gde savremeni pisci učestvuju na prezentacijama knjiga, okruglim stolovima i književnim debatama.

Osim toga, mladi slikari, vajari i grafičari održavaju umetničku koloniju pod nazivom „Domboš Visual”, a radovi nastali tokom kolonije nastoje da reinterpretiraju i preispitaju umetničke tradicije Vojvodine.
Tokom festivala posetioci mogu uživati u lokalnim jelima, kraft pivu i vinima.

Druge nedelje u septembru se u Feketiću održavaju Dani grožđa, susret vinograda i vinara i tradicionalni susret kumana.

Tu se izlažu poljoprivredni proizvodi, domaća vina, rakija lozovača i rakije od feketićke višnje (višnjevača), kao i razni proizvodi od meda. Tradicionalna povorka feketićkih folklornih grupa prolazi kroz ulice sela. U isto vreme organizuje se takmičenje u kuvanju kotlića kod letnje pozornice, prezentacija kumanskih igara, podizanje jurte i takmičenje u streljaštvu za decu.

Lovni turizam

Reka Krivaja spaja Mali Iđoš, Feketić i Lovćenac, a okolna poja i šumarci imaju veliki potencijal za razvoj lova i ribolova i radi se na tome da se razvije ovaj vid turizma koji bi privukao veći broj turista. Ponuda lovne divljači: srneća divljač, zec, fazan, poljska jarebica, prepelica i druge ptice iz letnjeg lova.
Takođe, ovde se nalaze lovački domovi, te ukoliko planirate da lovite više dana ovo mesto je idealno za vas.

Verski objekti

U opštini Mali Iđoš značajno je posetiti crkve, neke nedavno građene, a neke stare i po par vekova, koje zaista plene svojim izgledom bez obzira na to kojoj crkvi pripadaju:

* Sveta Ana Rimokatoličku crkvu i Rimokatoličku parohiju u Malom Iđošu
* Reformatorsku Crkvu u Feketiću
* Hram Svetog Petra Cetinjskog u Lovćencu,
* Rimokatoličku crkva i Rimokatoličku parohiju u Feketiću,
* Evangeličku Crkvu u Feketiću.

Jedno je sigurno u opštini Mali Iđoš svakako ima šta da se vidi i da se dožive lepi trenuci za pamćenje.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: