Radionica Ljubiše Ranića napravila enterijer zlatare u Parizu, ali i letnjikovac manastira Ostrog

Ljubiša Ranić iz Leskovca sasvim slučajno našao se u poslu proizvodnje i restauracije nameštaja. Međutim, ispostavilo se da je pronašao svoj istinski životni poziv.

Ljubiša Ranić iz Leskovca sasvim slučajno našao se u poslu proizvodnje i restauracije nameštaja. Međutim, ispostavilo se da je pronašao svoj istinski životni poziv. “Nameštaj Ranić” sada ima i salon u Nišu. Njegova radionica pravila je enterijer za zlatare u Parizu, letnjikovce za manastir Ostrog, a rade se i drveni radijatori za rusko tržište. 

“Prvo sam nekoliko godina pravio nameštaj, da bih, pre nekih 14 godina, otvorio salon u Nišu u jednom malom lokalu od 20 kvadrata. Moram reći da, s ove tačke gledišta i sa ovim iskustvom, nikada se ne bih upustio u pokretanje proizvodnje. Tada je međutim, entuzijazam, koji me i danas drži, presudio. Inače je veoma kompleksno i skupo za današnje uslove pokrenuti ovakav posao”, rekao je Ranić za Orange Media, a prenose Južne vesti.

Uživanje u izazovima

Ranić kaže da klijenti iz inostranstva kod restauracije žele da se sačuva autentičnost, kao i anomalije nameštaja, dok u Srbiji ljudi traže da on izgleda kao nov. Pored restauracije nameštaja. glavni akcenat je na pravljenju hotelskog programa – kreveti, natkasne, komode i dečije sobe. Koriste se prirodni materijali.

“Pravimo nameštaj onako kako mislim da je to najbolje raditi, bez plagiranja i zaista uživamo u novom izazovu koji nam predstavlja svaki posao. Opremali smo i kliniku plastične hirurgije u Ženevi, a imali smo u Francuskoj i uspešnu saradnju sa nekim modnim kreatorima. Inače, primarno radimo nameštaj za unutrašnje uređenje”, objašnjava Ranić.

Kako izgleda proces obnavljanja nameštaja?

Objasnio je i kako izgleda proces obnavljanja nameštaja: “Nameštaj doteramo i pregledamo, a zatim razgovaramo sa klijentom o tome šta želi. Nakon toga komad razmontiramo na sastavne delove. Ukoliko ima velikih oštećenja, pravimo zamenske delove od istog materijala i trudimo se da sačuvamo i spasemo što više originalnih delova. Potom se prelazi na zaštitu materijala, farbanje, lakiranje, sve zavisi šta je to što klijent želi i šta je moguće uraditi sa datim komadom”.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay / CentrArredo

Prijava na newsletter

Pročitajte još: