7 strategija za ostvarivanje prihoda

Pokretanje startapa je zaista veliki izazov. Zbog svega što mora da se uradi u tom procesu, lako je prevideti jedan od ključnih aspekata vođenja uspešnog startapa: generisanje prihoda. To će pomoći vašem startapu da preživi i da se razvija. Zato je veoma važno imati više izvora prihoda. Predstavljamo vam sedam strategija koje će vam pomoći u pronalaženju potencijalnih izvora prihoda za vaš startap.

Pokretanje startapa je zaista veliki izazov. Zbog svega što mora da se uradi u tom procesu, lako je prevideti jedan od ključnih aspekata vođenja uspešnog startapa: generisanje prihoda. To će pomoći vašem startapu da preživi i da se razvija. Zato je veoma važno imati više izvora prihoda. Predstavljamo vam sedam strategija koje će vam pomoći u pronalaženju potencijalnih izvora prihoda za vaš startap.

Prepoznajte svoju publiku.

Čak i ako još nemate kupce, od suštinskog je značaja da identifikujete svoje ciljno tržište. Ovo će vam pomoći da bolje razumete njihove želje i potrebe. Takođe je važno segmentirati svoje buduće klijente. Ovo će vam omogućiti da ih ciljate sa predmetima i uslugama za koje je veća verovatnoća da će biti zainteresovani.

Komunikacija sa vašom ciljnom publikom je odličan pristup da saznate više o njoj. Postoje različite tehnike za prikupljanje ovih informacija ako želite da shvatite područja bola koja oni doživljavaju. To može uključivati ankete, intervjue sa klijentima, testiranje korisnika i fokus grupe. Poznavanje vaših potencijalnih klijenata može pomoći u otkrivanju neočekivanih mogućnosti za prihod. Poznavajući njihove želje, možete ostvariti prihod za svoju firmu tako što ćete razviti nove proizvode ili usluge kako biste ispunili njihove zahteve.

Sprovedite istraživanja.

Pored komunikacije sa publikom koja vam je namenjena, od vitalnog je značaja sprovesti istraživanje. To znači da budete u toku sa najnovijim dešavanjima u vašem poslovanju i na širem tržištu. Ne možete biti stručnjak za sve, ali poznavanje aktuelnih događaja pomoći će vam da identifikujete moguće tokove prihoda za vašu firmu.

Nekoliko najefikasnijih načina da ostanete informisani su:

• Čitanje vesti iz industrije i blogova da biste bili u toku sa najnovijim trendovima i napretkom u vašoj profesiji.

• Praćenje lidera misli na društvenim medijima kako bi vam pružili uvid u šire tržište i nove ideje koje možete implementirati u svojoj organizaciji.

• Prisustvovanje trgovačkim događajima. Ovo je odlična prilika za umrežavanje i učenje od drugih kompanija u vašoj industriji.

• Razgovaranje sa drugima tokom faze pokretanja. Možete mnogo naučiti od drugih preduzetnika, tako da ne oklevajte da sarađujete sa njima.

Ove metode mogu pomoći u pronalaženju mogućih izvora prihoda koje ste možda propustili bez sprovođenja studije.

Budite otvoreni za nove ideje.

Kada se razmatraju tokovi prihoda, otvorenost za nove ideje je jedan od najboljih metoda rasta. Nemojte biti previše zaokupljeni onim što je funkcionisalo u prošlosti ili onim što je konvencionalno. Umesto toga, razmišljajte van okvira istražujući nove i inventivne strategije za generisanje prihoda.

Prednost startapa je njihova sposobnost da eksperimentišu sa svežim idejama. Nemojte se ustručavati da isprobate različite stvari i vidite šta funkcioniše. Najgore što može da se desi je da ne uspe, ali nikada nećete znati ako ne pokušate.

Budite u potrazi za novim konceptima, koji se mogu pojaviti u različitim formatima. Evo tri mogućnosti.

Razmislite o novim i inovativnim prodajnim kanalima.

Na kraju, možda ćete želeti da istražite alternativne kanale prodaje za svoje artikle ili usluge. Ovo može obuhvatiti bilo šta, od konvencionalnih marketinških tehnika do novijih pristupa.

Tradicionalne marketinške strategije uključuju štampane reklame, televizijsko oglašavanje i radio reklame. Ali poslednjih godina, inovativniji modeli, uključujući marketing sadržaja, marketing društvenih medija i marketing putem e-pošte, stekli su popularnost.

Strateško mešanje različitih taktika unutar vašeg sektora moglo bi vas bolje pozicionirati da vodite na svom tržištu.

Testirajte i modifikujte.

Nakon identifikovanja mogućih tokova prihoda, potrebno ih je testirati. Ovo uključuje implementaciju malih pilot projekata ili testova kako bi se utvrdila njihova efikasnost. Međutim, ne stavljajte sva jaja u jednu korpu. Umesto toga, procenite različite tokove prihoda da biste videli koji od njih imaju najveći potencijal. Nakon toga, možete se koncentrisati na dalji razvoj.

Implementirajte.

Ako je vaše testiranje uspešno, vreme je da uđete dublje u svoje nove novčane tokove i reklamirate povezane proizvode. Evo gde marketing dolazi u igru. Moraćete da obavestite ljude o vašim najnovijim ponudama i poteškoćama koje će rešiti.

Bez obzira na kanale koje koristite, cilj je da širite vest o vrednosti koju nudite, maksimizirate svoje nove izvore prihoda i generišete interesovanje (i prihod) od potencijalnih potrošača.

Procenjujte i prilagodite se.

Konačno, morate pratiti svoje nove tokove prihoda i vršiti prilagođavanja na osnovu njihovog učinka. Ovo uključuje praćenje vaše analitike i procenu učinka svakog toka prihoda.

Ako jedan od vaših tokova prihoda ima loš učinak, nemojte se ustručavati da izvršite prilagođavanja. Ovo bi moglo da podrazumeva bilo šta, od prilagođavanja cene do modifikacije marketinške strategije za taj tok novca.

Foto: freepik.com

Prijava na newsletter

Pročitajte još: