Turistički potencijal opštine Kikinda

Na samom severu Banata nedaleko od rumunske granice smeštena je opština Kikinda poznata po jednoj od najljepših ulica u Evropi, Mamutici Kiki, sovama i ludaji. Poreklo imena grada je i danas predmet rasprava.

Na samom severu Banata nedaleko od rumunske granice smeštena je opština Kikinda poznata po jednoj od najljepših ulica u Evropi, Mamutici Kiki, sovama i ludaji. Poreklo imena grada je i danas predmet rasprava. Postoje tri tumačenja reči Kikinda: mađarski naziv korovske biljke u nenastanjenoj ravnici „kőkény”, turska reč „inćindija“ (druga molitva), i naziv obližnje velike humke „Kinđa“. Ovaj naziv se prvi put pojavljuje na geografskoj karti 1718. godine u nemačkoj varijanti „GrossKikinda“, obeležavajući nenaseljen prostor – pustaru. Kikinda je svoj današnji identitet gradila u drugoj polovini 19. veka i početkom 20. kada nastaju najlepši objekti stilske građanske arhitekture koncentrisane u centru grada. Opština ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima od kulturnih, prirodnih dobara, manifestacija do neobičnih stanovnika koji dolaze u zimu, a odlaze u proleće. Po svemu sudeći govorimo o jednoj zanimljivoj turističkoj ponudi vrednoj svake posete. Hajde zajedno da se upoznamo sa Kikindom kroz neke od njenih čuvenih znamenitosti.

Mamutica Kika

Jedan od glavnih stanovnika Kikinde je i mamutica Kika. Od 2006. godine, u vlasništvu muzeja je i skelet mamuta, otkriven 1996. godine na glinokopu fabrike „Toza Marković“. Pronađeni skelet je gotovo kompletan, očuvano je 90% koštane mase, a procenjena starost je oko 500 000 godina. Repliku skeleta u prirodnoj veličini možete videti u dvorištu muzeja, a pravi skelet je deo stalne postavke Narodnog muzeja u Kikindi. Osim toga u stvarnom izgledu Kike može se uživati kroz animirani dokumentarni film u 3D formatu koji je napravio Narodni muzej.

Misterija zvana stanište sova ušara

Kikinda je najveće stanište sova utina u svetu, ali ostaje misterija zašto baš dolaze ovde. Novembar je mesec kada sove ušare dolaze na Gradski trg i ostaju tu sve do marta. Tada Kikinda postaje glavna stanica kako sovama, tako i orintolozima širom sveta. Zato su meštani odlučili da mesec novembar posvete ovim pticama, organizujući manifestaciju pod nazivom Sovembar. Tada je sve u duhu sove, a posetioci mogu uživati u razgledanju grada, radionicama, upoznavanju sa ovim neobičnim stanovnikom i drugim đakonijma. Kikinđani brinu o svojim posetiocima, pa sove uživaju veliku privilegiju dok borave na Gradskom trgu. Tokom celog meseca novembra su takođe upriličene razne manifestacije u čast sove, a imaju edukativni karakter.

Dani ludaje – brend Kikinđana

Svake godine, trećeg vikenda u septembru, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj i nezgrapnoj biljci, bundevi – ovde poznatoj – ludaji. Od 1986. godine kada je osnovana manifestacija „Dani ludaje“ tada još lokalnog karaktera – pa do danas, kada slobodno možemo da kažemo da je međunarodnog karaktera, privukla ljubitelje ludaje i tikve iz cele zemlje i regiona. Odavno je ova manifestacija nadmašila lokalni karkter i ušla u međunarodne tokove, privlačeći ljubitelje širom zemlje i regiona. Manifestacija smeštena u 4 dana nudi posetiocima brojna uživanja, a kao vrhunac zabave je takmičarska noć u kojoj se nadmeću uzgajivači čija je ludaja najduža i najteža. Ipak, za meštane i posetioce, ovo je više od takmičenja jer predstavlja pravo uživanje u raznovrsnom programu koji nudi sve od sporta do umetnosti. Jednostavno rečeno zabava za svakog zbog čega i privlači veliki broj turista.

Ulica generala Drapšina

Kikindska Ulica generala Drapšina duga je oko dva kilometra. Od drugih je izdvaja jedinstveni drvored koji, prema oceni svetskog sajta „Arhitektura i dizajn“, postavlja ovu ulicu na 22. Mesto najlepših ulica na svetu. U urbanom jezgru grada proteže se dugi zeleni tunel, koji svojom lepotom pleni. Drvored je zasađen krajem Drugog svetskog rata i ima 389 stabala. Najviše ima američkog koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda. Veruje se da su stabla dobijena na poklon, kao simbol velikog prijateljstva sa našim proslavljenim naučnikom Mihajlom Pupinom, od američkog predsednika Ruzvelta.

Terra – sinonim za umetnost

U Kikindi se neguje umetnost, pogotovu vajarstvo. Akademski vajar Slobodan Kojić osnivač je simpozijuma, galerije i ateljea pod nazivom Terra. Nekadašnja fabrika crepa ,,Toza Marković“ pretvorena je u atelje i galeriju, gde se sakupljaju vajari iz regiona. Tu nastaju neka od impozantnih umetničkih dela od terakote. A zahvaljujući simpozijumu umetnici širom regiona imaju mogućnost da stvaraju i rade i ostave pečat na području Kikinde. A posetiocu pružaju neverovatno iskustvo uživanja u svim segmentima nastajanja umetničkog dela. Svaki posetilac može da doživi proces stvaranja, što je od neprocenjive vrednosti.
U Kikindu – grad dobrih ljudi – kada jednom dođete poželećete opet i svaki naredni put ćete otkrivati nešto novo što ima da ponudi. A gostoprimstvo meeštana je posebna priča i poseban deo turističke ponude kojom se ne može pohvaliti svako.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: