Trendovi koji oblikuju budućnost digitalnog poslovanja

Od COVID-19 preko političkih nemira do klimatskih promena, organizacije su stalno pogođene neočekivanim događajima. Ali obećanje digitalnog poslovanja kao načina da se napreduje i nadmaši konkurenciju tokom ovih poremećaja ostaje jasno.

Budućnost digitalnog poslovanja: rast, digitalizacija i efikasnost.

Od COVID-19 preko političkih nemira do klimatskih promena, organizacije su stalno pogođene neočekivanim događajima. Ali obećanje digitalnog poslovanja kao načina da se napreduje i nadmaši konkurenciju tokom ovih poremećaja ostaje jasno.
Odgovornost za podršku tehničkom kraju digitalnog poslovanja leži u potpunosti na vašim ramenima. Imate priliku da prihvatite inovacije koje umnožavaju snagu da biste ubrzali rast i strateški pokrenuli svoju organizaciju napred.

Ove inovacije će obezbediti:

– Pouzdane digitalne veze za vaše ljude i uređaje svuda
– Rešenja za brzo skaliranje digitalne kreativnosti bilo gde
– Inovativne sposobnosti za ubrzanje poslovnog rasta izvan današnjeg

Ovi trendovi se nadograđuju i jačaju jedni druge. Uzeti zajedno, vrhunski strateški tehnološki trendovi za 2023. će vam pomoći da ispunite prioritet postavljen za povećanje, prilagođavanje i rast.

Poverenje

Šta je tehnologija bez poverenja? Digitalno poslovanje zahteva otpornu i efikasnu IT osnovu u svojoj srži. Bez dobro dizajnirane baze, nema načina da se skalira efikasno.

Podaci

Vrednost podataka nikada nije bila jasnija. Ali često, podaci ostaju skriveni u aplikacijama, što znači da se ne koriste u potpunosti.

Mreža podataka integriše podatke preko platformi i korisnika, čineći podatke dostupnim svuda gde su potrebni.
U okviru ugrađene analitike koja čita metapodatke, mreža podataka može da prepozna koji podaci se koriste. Njegova stvarna vrednost je u sposobnosti da daje preporuke za više, drugačije i bolje podatke, smanjujući upravljanje podacima do 70%.

Sajber bezbednost

Digitalna poslovna sredstva se distribuiraju u Cloud-u i centre podataka. Tradicionalni, fragmentirani pristupi bezbednosti fokusirani na parametre preduzeća i nisu u potpunosti bezbedni.

Mrežna arhitektura sajber-bezbednosti obezbeđuje kompozitni pristup bezbednosti zasnovan na identitetu za kreiranje skalabilne i interoperabilne usluge. Zajednička integrisana struktura obezbeđuje svu imovinu, bez obzira na lokaciju, kako bi omogućila bezbednosni pristup koji se proteže na osnovu IT usluga.

Kako se danas koristi:
Organizacija u tehnološkom prostoru se borila da stvori vrednost od svog programa obaveštajnih podataka o pretnjama. Koristeći mrežni pristup sajber bezbednosti, integrisali su više izvora podataka iz različitih bezbednosnih proizvoda kako bi bolje identifikovali incidente i brže reagovali na njih.

Poboljšanje privatnosti

Prava vrednost podataka ne postoji samo u njihovom posedovanju, već u tome kako se koriste za AI modele, analitiku i uvid.
Privacy-enhancing computation (PEC) omogućavaju da se podaci dele kroz ekosisteme, stvarajući vrednost, ali čuvajući privatnost.

Pristupi se razlikuju, ali uključuju šifrovanje, razdvajanje ili prethodnu obradu osetljivih podataka kako bi se omogućilo rukovanje njima bez ugrožavanja poverljivosti.

Kako se danas koristi:
DeliverFund je neprofitna organizacija sa sedištem u SAD-u sa misijom da se bori protiv trgovine ljudima. Njegove platforme koriste homomorfno šifrovanje, tako da partneri mogu da vrše pretragu podataka u odnosu na izuzetno osetljive podatke, pri čemu su i pretraga i rezultati šifrovani. Na ovaj način, partneri mogu slati osetljive upite bez potrebe da izlažu lične ili regulisane podatke u bilo kom trenutku.

Platforme

Migracije Cloud-a sa podizanjem i pomeranjem se fokusiraju na preuzimanje zastarelih radnih opterećenja i njihovo postavljanje u Cloud. Pošto ova radna opterećenja nisu dizajnirana za Cloud, zahtevaju mnogo održavanja i ne iskorištavaju nijednu od prednosti.

Platforme zasnovane na Cloud-u koriste osnovnu elastičnost i skalabilnost računarstva u Cloud-u kako bi pružile brže vreme za postizanje vrednosti. Oni smanjuju zavisnosti od infrastrukture, oslobađajući vreme za fokusiranje na funkcionalnost aplikacije.

Kako se danas koristi:
Velika indijska banka izgradila je platformu zasnovanu na Cloud-u za kreiranje portfelja novih digitalnih finansijskih usluga. Banka je uspela da smanji vreme za otvaranje računa na samo 6 minuta i doda trenutna digitalna plaćanja.
Primena nove arhitekture mikroservisa omogućila je integraciju usluga štednje, virtuelnih debitnih i kreditnih kartica, omogućavajući sistemu da se lako proširi na preko 3,5 miliona transakcija za dva meseca.

Composable Applications

Fusion timovi se suočavaju sa mnogim izazovima: mogu im nedostajati veštine kodiranja, zarobljeni u pogrešne tehnologije i često su zaduženi za brzu isporuku.

Composable Applications se sastoje od upakovanih poslovnih mogućnosti (PBC) ili softverski definisanih poslovnih objekata. PBC – na primer koji predstavljaju pacijenta ili digitalnog blizanca – kreiraju module za višekratnu upotrebu koje timovi za fuziju mogu sami da sastave da bi brzo kreirali aplikacije, smanjujući vreme izlaska na tržište.

Kako se danas koristi:
Alli Bank je kreirala PBC-ove koji predstavljaju ponovljive mogućnosti kao što je upozorenje na prevaru, koje njeni timovi za fuziju mogu sastaviti u okruženjima sa niskim kodom, štedeći preko 200.000 sati ručnog napora.

Inteligencija odlučivanja

Na odluke može uticati mnoštvo iskustava i predrasuda, ali u svetu brzih promena, organizacije moraju donositi bolje odluke, brže.
Inteligencija odlučivanja poboljšava organizaciono donošenje odluka modelovanjem odluka kroz okvir. Fusion timovi mogu da upravljaju, procenjuju i poboljšavaju odluke na osnovu saznanja i povratnih informacija. Integracija podataka, analitike i veštačke inteligencije omogućava kreiranje platformi za odlučivanje za podršku, povećanje i automatizaciju odluka.

Kako se danas koristi:
Organizacije orijentisane na proizvode mogu da stvore konkurentsku prednost u strateškim odlukama o proizvodima korišćenjem inteligencije odluka za analizu strategija konkurenata i procenu istorijskih odluka.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: