Novi sunčani sat u Rumi kao simbol Milevinog nasleđa i inspiracija za žene u nauci

Mali gradovi često se suočavaju sa nedostatkom resursa, obrazovnih institucija i istraživačkih centara koji bi podržali razvoj naučnih talenata. Ova ograničenja stvaraju dodatne prepreke za žene koje žele da se bave naukom i inovacijama. Predsrasude, nedostatak uzora, mentorske podrške i mogućnosti za profesionalni razvoj mogu demotivisati žene i održavati rodne nejednakosti u ovim područjima.

Mali gradovi često se suočavaju sa nedostatkom resursa, obrazovnih institucija i istraživačkih centara koji bi podržali razvoj naučnih talenata. Ova ograničenja stvaraju dodatne prepreke za žene koje žele da se bave naukom i inovacijama. Predsrasude, nedostatak uzora, mentorske podrške i mogućnosti za profesionalni razvoj mogu demotivisati žene i održavati rodne nejednakosti u ovim područjima.

Ohrabrivanje žena da se bave naukom i inovacijama u malim sredinama može imati brojne prednosti. Prvo, tako omogućavamo razvoj lokalnih talenata i stvaranje naučnih ekosistema koji su inkluzivni i raznovrsni. Kada se žene aktivno uključe u naučna istraživanja, njihove perspektive, ideje i rešenja doprinose bogatstvu i inovacijama u naučnom polju.

Drugo, podrškom i ohrabrivanjem žena da se bave naukom doprinosimo stvaranju ravnoteže polova u širem društvu. Kada žene imaju jednake mogućnosti za učešće u naučnim disciplinama, to pozitivno utiče na sve aspekte društva, uključujući ekonomiju, kulturu, zdravlje i održivi razvoj.

Treće, ohrabrujući žene da se bave naukom, stvaramo uzore i inspiraciju za buduće generacije. Kada devojčice vide uspeh i dostignuća žena u naučnom polju u svojoj blizini, to ih motiviše i podstiče da veruju u sopstvene sposobnosti i da se hrabro upuste u istraživanje. Time se stvara pozitivan ciklus u kojem se sve više žena odlučuje za naučne karijere i doprinosi svojim znanjem i veštinama društvu.

Neophodno je obezbeđivanje pristupa obrazovanju i istraživačkim resursima, organizovanje edukativnih programa i radionica, promovisanje rodne ravnopravnosti i podsticanje žena da se aktivno uključe u naučne zajednice.

Osim toga, važno je i podržavati lokalne inicijative i projekte koji promovišu nauku i tehnologiju, kao i stvarati partnerstva sa istraživačkim institucijama kako bi se omogućio pristup dodatnim resursima.

U gradu koji je bio dom jednoj od najistaknutijih žena u svetu nauke, Milevi Marić Ajnštajn, osvanuo je simbol ponosa i poštovanja prema njenom nasleđu. U svojoj kući u Rumi, Mileva je napravila sunčani sat koji je uz pomoć svog oca i tadašnjih lokalnih vlasti postavila u samom centru grada na fasadu kuće. Ovaj sat je omogućavao svim Rumljanima da uvek znaju tačno vreme, olakšavajući organizaciju njihovih aktivnosti.

Mileva Marić Ajnštajn ostavila je neizbrisiv trag ne samo u polju fizike i matematike, već i kao inspiracija za mnoge žene širom sveta. Njen doprinos nauci je izuzetan, a njen rad je pokazao koliko je važno verovati u sopstvene sposobnosti i hrabro koračati putem nauke. Kako bi se očuvalo sećanje na Milevu i njen izuzetan doprinos, nedavno je postavljen novi sunčani sat inspirisan originalnim Milevinim delom.

Novi sunčani sat ne predstavlja samo praktičan alat za merenje vremena već ima za cilj da motiviše žene da se osamostale, ohrabre i bave naukom. Odluka opštine da otkupi kuću u kojoj je Mileva Marić živela sa porodicom, kao i planovi za stvaranje stalne interaktivne multimedijalne izložbe, pruža mogućnost da se žene inspirišu njenim životom i dostignućima.

Posetioci će moći da se upoznaju sa Milevinim životom, naučnim dostignućima i njenom strašću prema matematici i astronomiji. Izložba će omogućiti posetiocima da istraže Milevinu naučnu karijeru i njenu saradnju sa suprugom Albertom Ajnštajnom. Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka afirmaciji žena u nauci i podstrek mladim ženama da se hrabro suoče sa izazovima, veruju u svoje sposobnosti i ostvare svoje naučne ambicije.

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Foto: Opština Ruma

Prijava na newsletter

Pročitajte još: