Kulturno-umetničke manifestacije opštine Nova Crnja

Iako je opština Nova Crnja jedna od manjih u Vojvodini, i te kako ima čime da se pohvali; pored velikog broja znamenitosti kulturne baštine, verskih objekata, ribnjaka, lovišta, ističu se i po šarenolikim kulturno-umetničkim manifestacijama koje se organizuju tokom cele godine. Ovu su neke on njih…

Iako je opština Nova Crnja jedna od manjih u Vojvodini, i te kako ima čime da se pohvali; pored velikog broja znamenitosti kulturne baštine, verskih objekata, ribnjaka, lovišta, ističu se i po šarenolikim kulturno-umetničkim manifestacijama koje se organizuju tokom cele godine. Ovu su neke on njih…

LIPARSKE VEČERI – SRPSKA CRNJA

Književna i kulturna manifestacija “Liparske večeri – Dani Đure Jakšića” ustanovljena je 1962. godine i od tada se održava u kontinuitetu. Nosilac organizacije je Narodna biblioteka „Đura Jakšić“. Osnovno obeležje manifestacije je dodela književne nagrade „Đura Jakšić“ za najbolju knjigu poezije objavljenu u protekloj godini na srpskom jeziku.

 

Pored književnog, program obiluje i drugim kulturnim sadržajima, te se tako organizuju stručni skupovi o Đuri Jakšiću, književne večeri, podsećanja na značajne zavičajne autore, pozorišne predstave, likovna kolonije, izložbe slika i umetničkih fotografija, koncerti horske muzike, tamburaških orkestara, kulturno-umetničkih društava.
Datum održavanja je prva polovina juna.

BOEMSKE NOĆI – SRPSKA CRNjA

Reč je o turističko-ugostiteljskoj manifestaciji koja je ustanovljena u čast znamenitog pesnika, slikara i čuvenog boema svog vremena – Đure Jakšića. “Boemske noći” traju nekoliko dana i održavaju se posle tradicionalnih “Liparskih večeri”, a povodom slave hrama Svetog Velikomučenika Prokopija (21. jul), s ciljem da doprinesu razvoju turizma.

DANI VOJVODA STEPE – VOJVODA STEPA

”Dani Vojvoda Stepe” održavaju se u znak sećanja na osnivanje ovog mesta, a to je bilo 1922. godine, i u ime spomen-rođendana velikog srpskog vojvode iz Prvog svetskog rata – Stepe Stepanovića.
Manifestacija je prerasla u brend regiona, koji je veoma posećen sa veoma kvalitetnim programom, koji traje nekoliko dana. Kroz Dom kulture u Vojvoda Stepi prođe preko hiljadu gledalaca i slušalaca književnih večeri, istorijskih tribina, izložbi i koncerata.

Ovi dani su postali čuveni jer čuvaju od zaborava uspomenu na dobrovoljce koji su podigli ovo mesto, uspomenu na njihovo umeće pravljenja kuća, škole, crkve, zgrade opštine itd.
Datum održavanja je prva polovina marta.

FEST OKLAGIJA – RADOJEVO

Ova manifestacija je takmičarskog karaktera a zamišljena je tako da učesnici na licu mesta prave testa sa oklagijama, i to na starinski način. Takmičenje je celodnevno a nakon ovog dela, sledi večera i druženje za sve učesnike.

Datum održavanja manifestacije je novembar, a organizator je Udruženje žena i sekcija ručnih radova Radojevo.

SARMIJADA – TOBA

Ova manifestacija kao glavni cilj ima promovisanje mesta Toba, koje je naseljeno mađarskim življem. Mogu se pohvaliti velikim brojem posetilaca i učesnika. Ciljevi i efekti koji se postižu ovom manifestacijom su pre svega očuvanje pravljenja sarme na starinski način, aktivna promocija sela Toba, kuvanje sarme u kotliću, na licu mesta (na drva), druženje i širenje prijateljstava među udruženjima. Skup učesnika i prijava takmičara je u jutarnjim časovima, u dvorištu Lovačkog doma “Zec”. Manifestacija je celodnevna a na samoj završnici biraju se 3 najbolje sarme. Datum održavanja je kraj oktobra/početak novembra, a organizator je Udruženje žena Toba.

KUGLOFIJADA – ALEKSANDROVO

Manifestacija je međunarodnog karaktera, jer učestvuju i gosti iz susednih zemalja. Ova teritorija je u prošlosti, dugi niz godina bila pod Nemačkom, otuda je i saučavana tradicija ovog kolača, koji je jedan od omiljenih poslastica naših meštana. Takođe, ova manifestacija je takmičarskog karaktera i svi učesnici, nakon revijalnog dela, bivaju nagrađeni.
Datum održavanja je oktobar, a organizator Udruženje žena ”Livađanke”.

KIFLIJADA – ALEKSANDROVO

Ova manifestacija je već postala tradicija u Aleksandrovu i takmičarskog je kraktera. Vredne žene iz ovog mesta pripremaju izložbu svojih ručnih radova i organizuju druženje sa ostalim udruženjima nakon takmičarskog dela. Datum održavanja je kraj novembra/početak decembra, a organizator je Aktiv žena Alkesandrovo.

ŠTRUDLIJADA – SRPSKA CRNjA

Ova manifestacija postoji već dugi niz godina. Imenuje se stručna komisija koja ocenjuje štrudle, pobednicima se dodeljuju prikladne nagrade a svim učesnicima zahvalnice. Do 19 sati traje prijava učesnika i dolazak ekipa. Na ovom događaju mogu učestovati i žene iz drugih mesta. Nakon zvaničnog programa, obično sledi koktel i druženje.
Datum održavanja: prva polovina septembra, a organizator je Udruženje žena ”Đura Jakšić”.

SVETONIKOLAJEVSKI DANI – RADOJEVO

Ova manifestacija predstavlja crkvenu slavu sela i obeležava se 22. maja. Bogat kulturni i zabavni program u trajanju od 2-3 dana okuplja ljude iz čitave okoline. Organizuju se različiti koncerti, kako muzički tako i folklora, pozorište, takmičenje u kuvanju, kao i razne aktivnosti za decu…

Foto: TOO Nova Crnja

Prijava na newsletter

Pročitajte još: