Kako da izbegnete sagorevanje u prodaji?

NULL

Kada ljudi napuste prodajnu profesiju, jedan od najčešće citiranih razloga je stres. Mnogi prodavci su doživeli sagorevanje, a nekima je to toliko neprijatno da odlučuju da nastave tako umesto da potraže pomoć.

Dakle, ako želite da dugoročno preživite u prodaji, evo pet stvari koje treba da uradite kako ne biste izgoreli:

1. Pravite redovne pauze

Trgovci sa velikim naporom retko sebi dozvoljavaju pauze i ceo dan može da im prođe pre nego što shvate da uopšte nisu ustali od stola. Zbog toga je zakazivanje pauza tokom dana toliko važno. Ako ih ignorišete, veća je verovatnoća da ćete izgoreti. Vaše telo i um s vremena na vreme moraju da se opuste, pa svakako odvojite pet ili deset minuta svakog sata da ustanete, prošetate, udišete svež vazduh i opustite se.

2. Radite na onome što je važno, pokušajte da izbegnete ono što nije

Možete biti uvučeni u toliko različitih pravaca tokom dana da se, kad dođe vreme da se prekine, osećate kao da ste prošli kroz tornado. Ovo je tačan razlog zašto je fokusiranje na smislene zadatke – odnosno one koji zapravo igraju ulogu – toliko važno. Vaš posao je zaključivanje dogovora, a sve što ne postiže taj cilj ne samo da može odvratiti pažnju, već može dodati i nepotreban stres već stresnoj ulozi. Zato (ljubazno) odbijte da učestvujete u neobaveznim aktivnostima i fokusirajte se na svoj stvarni posao.

3. Izbegavajte pojačivače toksičnije energije

Većina prodavaca pije kafu, što može dati snagu da se prebrodi dan. Ali važno je ne preterivati i izbeći toksičnije pojačivače energije, poput dodataka ili energetskih napitaka. Ove stvari bi nam mogle dati privremenu snagu, ali često dolaze s odgovarajućim padom i, što je još važnije, obično su prilično loše za naše dugoročno zdravlje. Umesto da tražite prečice, pojačajte svoju energiju na zdrav način, poput dovoljno sna, hranljivih obroka i vežbanja. Možda će biti potrebno više napora, ali nećete se samo osećati bolje, već ćete i živeti duže.

4. Postavite granice

Ovo bi moglo biti najteže od svega, ali ako želite da izbegnete sagorevanje, morate postaviti granice, bilo da je to sa vama, vašim šefom ili vašim mogućnostima. Najbolji način da to učinite, naravno, je da ograničite vreme za odgovaranje na pozive ili e-poštu, bilo da je to posle 17 sati, ili možda kasnije uveče. Vikendi bi takođe trebali biti zabranjeni, mada će se ove preferencije svoditi na vaš lični ukus i koliko neradnog vremena vam odgovara. Ali uvek imajte na umu da će, ako ne postavite granice, oni oko vas postupiti kao da ništa nije zabranjeno-postupite u skladu s tim.

5. Radite za kompaniju koja brine

Na kraju, najbolji način da izbegnete sagorevanje je da radite u kompaniji koja ozbiljno shvata dobrobit zaposlenih i koja ima uspostavljena pravila koja omogućavaju zaposlenima da budu najbolji bez žrtvovanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Obično će kompanija na svojoj veb stranici opisati svoje programe za dobrobit zaposlenih, mada će kompanija koja ozbiljno shvata ove stvari preneti to i tokom intervjua. A ako pitate poslodavca kako se oni osećaju prema tim stvarima, a oči im zaskoče ili vas gledaju kao da ste ih upravo pitali da li je zemlja ravna, to je siguran znak da ne brinu mnogo o zaposlenima, i da treba da pokušate da nađete posao negde drugde.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: