Evropskoj uniji nedostaje 3,8 miliona radnika

Zemlje Evropske unije u potrazi su za 3,8 miliona radnika, a najveći problem je u Nemačkoj.

Zemlje Evropske unije u potrazi su za 3,8 miliona radnika, pokazalo je Eurostat istraživanje. Najviše se traži medicinsko osoblje, radnici metalske struke, stručnjaci iz oblasti informativnih tehnologija. Broj radnika koji nedostajau porastao je za 27% u odnosu na 2016. godinu. Najviše srednje i visokokvalifikovanih radnika, tačnije preko 1,2 miliona traži Nemačka. U ovoj zemlji će od januara 2020. stupiti na snagu pojednostavljeno odobravanje šestomesečnih viza za one koji žele posao. To se odnosi na zemlje van EU, a stanovnici evropske zajednice će bez ikakvih prepreka odmah dobiti posao.

Osim Nemačke, najviše novih radnika traže Velika Britanija, i to 851.000, Češka 271.000, Holandija 256.000, Poljska 156.000, Belgija 149.000. Mnogo praznih radnih mesta nalazi se i u Austriji (126.000) i Španiji (125.000). Švedska traži 103.000, a Mađarska 87.000 stručnjaka i kvalifikovanih radnika.

Problem za budućnost – natalitet

Ono što može da se primeti jeste da preduzeća u EU imaju sve više muke da nađu radnike s odgovarajućom stručnošću, a sve veći je paradoks da obrazovani mladi iz zemalja Unije ne uspevaju da nađu posao. Potraga za radnim mestima stalno je u porastu, a 45% kompanija u EU ističu da nisu u stanju da nađu profile zaposlenih s odgovarajućom stručnošću. U budućnosti će problem biti inatalitet, koji jenjava.  Tražnja naročito raste za kvalifikovanim radnicima: električarima, variocima, mehaničarima, kao i dobro obučenim prodavcima, inženjerima, stručnjacima za automobile i tehnolozima svih profila.

Koji profili nedostaju Nemačkoj?

Najveći nedostatak stručnjaka i radnika je u Nemačkoj, a kad je reč o informatičarima, čak ne mora ni da se poznaje nemački jezik, dovoljan je negleski.  Vodeća nemačka industrijska savezna država Baden-Virtemberg i njeno središte Štutgart najviše su pogođeni nedostatkom radne snage. Tamošnja preduzeća traže preko 200.000 stručnjaka i kvalifikovanih radnika.

Kako procenjuje Vlada Nemačke, starenje stanovništva će u ovoj zemlji do 2030. izazvati manjak radne snage od 8%, a digitalizacija industrije traži nove stručne profile i potraga za novim kadrovima uzrokuje i novu konkurenciju. U nemačkoj industriji se trenutno veoma traže fakultetski obrazovani inženjeri, informatičari, matematičari, stručnjaci za sajber bezbednost i zaštitu, kao i eksperti za veštačku inteligenciju. Potrebni su i vaspitači u dečjim centrima i domovima za stare ljude, bolničari, kuvari, ugostiteljski radnici i pomoćno osoblje. Traženi su i vozači i magacioneri.

Izvor: Euractiv

Foto: Pixabay / skeeze

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: