Uzgoj lekovitog i začinskog bilja u opštini Mali Iđoš

Uzgoj lekovitog i začinskog bilja u opštini Mali Iđoš može biti odlična poslovna prilika.

Uzgoj lekovitog i začinskog bilja u opštini Mali Iđoš može biti odlična poslovna prilika.

S obzirom na to da je opština bogata kvalitetnim zemljištem verovatno će najteže biti odabrati jednu ili nekoliko vrsta biljaka. Pre svega je potrebno uraditi istraživanje tržišta i razmotriti koje biljke imaju veću potražnju i vrednost na tržištu, kakva je konkurencija i gde i na koji način možete plasirati proizvod. Razmislite takođe da li želite da prodajete sirovinu ili eventualno proizvode, ali budite spremni da to znači više angažovanja za vas.

S obzirom na to da Srbija ima bogatu tradiciju korišćenja lekovitog bilja u narodnoj medicini, prisutna je stalna potražnja za lekovitim biljkama, a kako je veliki interest za zdravom ishranom i prirodnim sastojcima svakako nije ništa manja potražnja i za začinskim biljem.

Pored ishrane, lekovite biljke se često koriste i u proizvodima za negu kože i kose, te i u kozmetici postoji tržište za potražnju za biljnim sirovinama, kao i biljnim uljima i ekstraktima. 

Još nešto što poslednjih godina privlači pažnju je takozvani eko turizam, te je recimo posebno interesantan uzgoj lavande koje je veoma privlačnog izgleda, pa se čak u nekim mestima organizuju i festivali pred branje kako bi mogli da se fotografišete u prelepim poljima i da se edukujete na temu lekovitog bilja. Svakako postoji još biljaka koje su isto tako privlačne kako po svom izgledu, tako i po svom mirisu, pa možete da ponudite i neki drugi doživljaj, pored vizuelnog ukoliko vam je zanimljiv ovaj način promocije proizvoda.

Takođe, budite spremni da eksperimentišete sa različitim vrstama bilja i proizvodima kako biste maksimizirali profit. Zbog toga je važno pratiti tržište i potrebe potrošača kako biste se mogli prilagođavati eventualnim promenama. Budite aktuelni i u toku i otvoreni za to da se ne ograničavate samo na jednu vrstu biljke.

Koje biljke uzgajati

Kao što smo već rekli teritorija opštine Mali iđoš je bogata kvalitetnim zemljištem, te je i moguće i uzgajati različito bilje. Navešćemo neke od biljka: kamiljica, nana, kantarion, lavanda,  osim toga beli luk je zaista na ceni. Proizvodnja belog luka nije zahtevna i previše skupa, ali većih zasada kod nas nema i dosta se uvozi. Svako je tu velika šansa s obzirom na to da se bez njega ne može zamisliti tradicionalni ručak, a koristi se i u lekovite svrhe, a domaći beli luk je ukusniji i aromatičniji od uvoznog te je svakako preporuka.

Začinsko bilje koje se koristi u raznim jelima i daje aromu i upotrebljava se i za dekoraciju su bosiljak, peršun, ruzmarin, majčina dušica, mirpđija, žalfija. Ove biljke se koriste i u lekovite svrhe, a od vas zavisi kako ćete ih plasirati na tržištu.

Sertifikacija za organski uzgoj = veća tržišna vrednost

Ukoliko je moguće, razmotrite sertifikaciju za organski uzgoj, jer organsko lekovito iz začinsko bilje ima veću tržišnu vrednost. Organski proizvodi su veoma cenjeni i bez problema se mogu plasirati i van granica Srbije. Takođe Ministarstvo daje novčane podsticaje za organsku proizvodnju, kao i za sertifikaciju.

Vodite računa da je za organsku proizvodnju potrebno ispunjavati određene uslove: izolovanost zemljišnih parcela i prerađivačkih kapaciteta od potencijalnih izvora zagađenja, odgovarajuć kvalitet vode za navodnjavanje, osposobljenost i adekvatna obučenost stručnjaka i proizvođača za organsku poljoprivredu.

Prodaja i promocija proizvoda

Danas sve zavisi od marketinga, pa ako adekvatno reklamirate proizvod apsolutno je nevažno gde se nalazite. Saradnja pre svega sa lokalnom zajednicom je veoma važna. Raspitajte se prvo gde biste na teritoriji opštine Mali Iđoš mogli da prodajete svoje proizvode i u kom obliku, da i je to pijaca, možda lokalni restorani ili kafići, ili prodavnice. Razvijajte strategiju marketinga i prodaje, na kraju krajeva danas postoji i internet gde možete da plasirate svoje proizvode. Svakako možete i da bliže edukujete potrošače o koristima lekovitog i začinskog bilja. Možete organizovati promocije, radionice koje se tiču biljke ili biljaka i proizvoda koje proizvodite kako biste privukli interesovanje zajednice.

Gajenje lekovitog bilja može biti i vid radne terapije

U opštini Mali Iđoš, tačnije u Feketiću, Udruženje za zaštitu majki i dece “Izida” se već više od deset godina bavi gajenjem i obradom lekovitih začinskih biljaka. Radna terapija u koju se uključuju osobe sa invaiditetom ima za cilj povećanje kvaliteta njihovog života, omogućavajući im da steknu maksimalnu samostalnost i ostvare životne uloge u svakodnevnom životu. Gaje između ostalog žalfiju, šipak, majčinu dušicu, bosiljak, selen, lavandu koji prodaju na teritoriji opštine, ali je dostupna i web prodavnica gde prodaju svoje proizvode i nude uslugu sušenja voća. Odličan način za izvor prihoda koji doprinosi razvoju usluge dnevnog boravka!

 

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Prijava na newsletter

Pročitajte još: